In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Verdachten steekpartij jeugdzorginstelling Emmen zijn 16 en 19 jaar

De verdachten die gisteravond zijn aangehouden na een steekincident in een jeugdzorginstelling in Emmen zijn 16 en 19 jaar oud. Dat meldt de politie. Bij het steekincident kwam een begeleidster van de instelling, een 26-jarige vrouw uit Groningen, om het leven.

De steekpartij gebeurde rond 20.30 uur. Meerdere hulpdiensten rukten uit, maar hulp mocht niet meer baten. Het zwaargewonde slachtoffer overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

De politie zocht daarna met een arrestatieteam in de omgeving naar de verdachten. In het centrum van Emmen wist de politie één verdachte, een 19-jarige man uit Emmen, te arresteren. Later op de avond is ook de andere verdachte, een 16-jarige jongen, opgepakt in de gemeente Meppel. Hun betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht, meldt de politie.

De toedracht van de steekpartij is onduidelijk. In de jeugdzorginstelling wonen jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. Zij hebben elders de nacht doorgebracht.

'Het krijsen ging door merg en been'

Een eigenaar van een nabijgelegen café vertelt dat een tienermeisje dat in de jeugdzorginstelling aanwezig was, alarm sloeg. "Het was eigenlijk een hele rustige avond, tot dat moment", vertelt Jan van Es tegen RTV Drenthe. "We hoorden voor het pand een kind krijsen. Dat ging door merg en been."

Het werd voor hem meteen duidelijk waar het over ging, want het meisje riep wat ze had gezien. "Ze riep: ze hebben haar vermoord", herinnert Van Es zich. De uitbater ving het meisje op, waarna de politie zich over haar ontfermde.

Van Es vertelt dat hij in de straat ging kijken en toen zag dat de politie al bezig was om toegang tot het pand te krijgen door de ruiten in te slaan. "Daarna kwam er van alle kanten politie en andere hulpverlening", aldus de cafébaas.

'Inktzwart moment'

De jeugdzorginstelling heeft geschokt gereageerd op het incident. "Een heftige en trieste gebeurtenis die ons ten diepste raakt. We zijn verdrietig en verslagen door dit verlies en leven met alle betrokkenen mee. Dit is een inktzwart moment voor de betrokkenen en ons als organisatie."

Ook burgemeester Van Oosterhout van Emmen heeft geschrokken gereageerd. "Een afschuwelijk incident. Ik heb vanochtend contact gehad met de directeur van de instelling, die is natuurlijk erg geschrokken, net als de medewerkers."

De burgemeester heeft de nabestaanden van het slachtoffer nog niet gesproken, de politie staat hen bij. "Maar ik kan me voorstellen dat zij in shock zijn." Over de toedracht kon Van Oosterhout niks zeggen. "Daar wordt nu onderzoek naar gedaan, daarnaast loopt er een onderzoek naar het veiligheidsprotocol op de instelling."

Advertentie via Ster.nl