NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig met 72 mensen aan boord neergestort in Nepal, zeker 68 doden

Bij een vliegtuigcrash in Nepal zijn zeker 68 mensen om het leven gekomen, meldt de luchtvaartautoriteit. Het toestel, een ATR 72, had 72 mensen aan boord. Het is niet duidelijk of er overlevenden zijn.

Honderden militairen en politiemensen hebben vandaag gezocht naar slachtoffers, maar inmiddels is de zoektocht gestaakt. Morgen wordt er verder gezocht. Een omwonende zegt tegen persbureau Reuters dat twee passagiers naar het ziekenhuis zijn gebracht, maar de autoriteiten hebben daar niets over gezegd.

De crash was vanochtend vroeg (Nederlandse tijd) bij de populaire toeristische stad Pokhara, in Centraal-Nepal. Door de klap brak het toestel in stukken en ook brak er brand uit.

Hoe het vliegtuig kon crashen, is nog onduidelijk. In een ongeverifieerde video, naar verluidt van de crash, is te zien dat het vliegtuig laag over de stad vliegt en plots kantelt.

Vliegtuigcrash in Nepal bij Pokhara, tientallen doden

Het toestel van Yeti Airlines was met 68 passagiers en vier bemanningsleden aan boord onderweg van de hoofdstad Kathmandu naar Pokhara. De stad, op zo'n 25 minuten vliegen vanaf Kathmandu, wordt gezien als het toeristisch centrum van Nepal. Veel trektochten door de Himalaya vertrekken daarvandaan.

Op sociale media zijn beelden gedeeld die het moment vlak voor de crash lijken te tonen:

Beeld van het moment van de crash

Zeker vijftien van de passagiers zijn buitenlanders. Volgens de autoriteiten komen vijf inzittenden uit India, vier uit Rusland en twee uit Zuid-Korea. De andere buitenlanders zijn een Australiër, een Ier, een Fransman en een Argentijn.

Morgen is een dag van nationale rouw in Nepal. De regering heeft een team opgezet dat de oorzaak van de ramp moet onderzoeken. De onderzoekers zullen volgens een minister naar verwachting binnen anderhalve maand verslag uitbrengen.

Geregeld vliegtuigongelukken

Vliegtuigongelukken komen vaker voor in Nepal, dat in de Himalaya tussen India en China ligt. Vorig jaar vielen nog 22 doden bij een crash met een kleiner toestel en in 2018 kwamen 49 mensen om het leven bij een vliegtuigongeluk in Kathmandu. In 1992 was er een grote ramp toen een toestel van Pakistan Airlines neerstortte bij de hoofdstad. Alle 167 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Acht van de veertien hoogste bergen ter wereld, waaronder de Mount Everest, liggen (deels) in Nepal en het weer kan in het gebied zeer plotseling omslaan, maar dat lijkt nu niet de oorzaak. Een woordvoerder van de Nepalese luchtvaartautoriteit zegt dat het op het moment van de ramp helder was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl