Het puin bij het getroffen flatgebouw in Dnipro
NOS NieuwsAangepast

Dodental aanval flatgebouw Dnipro naar 29, weinig hoop meer op overlevenden

In de Oost-Oekraïense stad Dnipro zijn nu 29 doden geteld na de Russische raketaanval gisteren op een flatgebouw. Dat meldt de regionale gouverneur. Meer dan zeventig mensen zijn gewond geraakt.

Volgens de burgemeester van de stad is de kans minimaal dat er nog mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald. Nog tientallen mensen worden vermist. De aanval op de flat met negen verdiepingen was gisteren, op Orthodox Nieuwjaar.

Reddingswerkers die zochten naar overlevenden hebben 39 mensen onder het puin vandaan gehaald, onder wie kinderen.

Het reddingswerk ging afgelopen nacht door. Overlevenden reageren geschokt op de aanval op een woonwijk:

Reddingswerk na raketaanval in Dnipro gaat door: 'Dit is gewoon onmenselijk'

Zelensky veroordeelde de raketaanval gisteren op Twitter. "De wereld moet het kwaad stoppen. Het opruimen van puin in Dnipro gaat door", schreef hij. "We zullen iedereen achterhalen die betrokken is bij terreurdaden. Iedereen zal verantwoordelijk worden gesteld."

Elektriciteitstoevoer niet zeker

Al met al hebben de Russen volgens de Oekraïense legerleiding zaterdag 57 aanvallen met geleide raketten en drie luchtaanvallen uitgevoerd. Behalve Dnipro werden ook andere steden bestookt. In Charkov, in het oosten, en Lviv, in het westen, waren de raketten gericht op belangrijke infrastructuur.

Ook in hoofdstad Kiev waren explosies te horen. De Oekraïense minister van Energie heeft gewaarschuwd dat de toevoer van elektriciteit en water de komende dagen op veel plaatsen onzeker is als gevolg van de beschadigde infrastructuur.

Rusland heeft de voorbije maanden meermaals energievoorzieningen aangevallen. Daardoor komen soms miljoenen mensen zonder elektriciteit en warm water te zitten in de koude winter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl