NOS Nieuws

Extra veiligheidsmaatregelen in Suriname na mislukte aanslag op gerechtsgebouw

De Surinaamse regering schroeft de veiligheidsmaatregelen in het land op, nadat gisteren twee mannen hebben geprobeerd om met explosieven een aanslag te plegen op een gerechtsgebouw in Paramaribo. Zo wordt de zichtbaarheid van de politie en het leger vergroot en gaan extra surveillancevoertuigen de straat op.

Gisteravond gooiden twee mannen handgranaten naar het gebouw van de kantonrechter in Paramaribo. Ook losten ze meerdere schoten. De granaten zijn niet ontploft. Op het moment van de aanval waren in het pand in de Surinaamse hoofdstad een politieagent en een bewaker aanwezig.

Een bewakingscamera legde het moment vast:

Mannen gooien explosieven naar gerechtsgebouw in Suriname

Het motief van de twee mannen, die nog voortvluchtig zijn, is nog onbekend. De Surinaamse autoriteiten doen daar onderzoek naar. De gebruikte wapens zouden afkomstig zijn van het Surinaamse leger.

'Aanslag op rechtsstaat'

Vicepresident Brunswijk sprak vandaag in een persconferentie van een aanslag op de rechtsstaat, het staatsbestel en de democratie. Volgens de regering is sprake van een "daad van intimidatie om het land te destabiliseren".

Minister Mathoera van Defensie kondigde in de persconferentie extra veiligheidsmaatregelen aan. Behalve de vergrote zichtbaarheid van politie en leger en de surveillancevoertuigen komt er ook meer controle op wapens. Ook is het de bedoeling dat "strategische objecten" beter worden beveiligd.

De Surinaamse president Santokhi is momenteel niet in het land. Hij keert maandag terug naar Suriname na een bezoek aan India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl