Biden steunt Japans plan om op twee na sterkste leger ter wereld te vormen
"Een uitzonderlijk moment," noemt de Amerikaanse president Joe Biden de historische hervorming van de Japanse defensie. De Japanse premier Fumio Kishida, op bezoek in Washington, zoekt steun voor de grootste versterking van het Japanse leger sinds de Tweede Wereldoorlog.
"Op dit moment staat zowel Japan als de VS voor de grootste uitdaging in de geschiedenis van onze defensiesamenwerking", zei Kishida tijdens de ontmoeting.
De premier doelt op wat Japan ziet als een dreiging van drie kanten: China in het zuiden, Rusland in het noorden en Noord-Korea in het westen. Vorige maand keurde het nationale parlement een grote wijziging goed van de defensiestrategie. "We moeten ons budget drastisch verhogen om onze tegenaanvalcapaciteit op te bouwen", verklaart Kishida. Hiermee laat Japan zien dat het bereid is zichzelf militair weerbaar te maken.
Verdubbeling defensiebudget
Het is de eerste keer dat Kishida naar Washington trekt sinds hij premier is. Het bezoek moet symbool staan voor een versteviging van de militaire en economische samenwerking tussen de twee landen
Japan heeft een van de tien grootste legers ter wereld. Met een verdubbeling van het defensiebudget, van 1 procent naar 2 procent van het bruto binnenlands product, wil het binnen vijf jaar naar de derde plek stijgen. Dit jaar alleen al gaat het land meer dan 50 miljard euro besteden.
De groeiende samenwerking tussen onze landen wordt steeds belangrijker voor het beschermen van de democratie en de rechtsstaat.
Japanse troepen hebben sinds de Tweede Wereldoorlog nog geen kogel afgeschoten in een conflict en het land heeft de steun van de VS nodig om deze militaire schaalvergroting te realiseren. Biden biedt zekerheid en noemde de samenwerking "ijzersterk" tijdens de ontmoeting. "De VS staat volledig en overtuigd achter de verdediging van Japan", vervolgde hij.
Grootste dreiging
De ontwikkeling is onder andere een reactie op Chinese militaire activiteiten rond Taiwan. Vier op de vijf Japanners zien China als de grootste dreiging voor de stabiliteit in de regio. Ze zijn bang dat Japan een oorlog wordt ingetrokken bij een escalatie. Kishida ziet de samenwerking met de VS daarom als essentieel voor de nationale veiligheid.
Voor de VS brengt de Japanse opvoering van de militaire inspanningen ook voordelen met zich mee. Het land is van strategisch belang, het vormt een buffer tegen China, en ligt in het uiterste zuiden slechts honderd kilometer van Taiwan. In die provincie, Okinawa, zijn al jaren tienduizenden Amerikaanse manschappen gestationeerd.
Japan staat daarbij op het punt militair materieel uit de VS aan te schaffen, waaronder langeafstandsraketten met een bereik van 1600 kilometer die het Chinese vasteland kunnen raken. Het land is ook bezig met het bouwen van een verdedigingsmuur van militaire installaties die moeten dienen om China af te schrikken, waaronder een raketbasis op Ishigaki, een klein eiland op slechts 300 kilometer van Taiwan.
Economische samenwerking staat ook hoog op de agenda. Kishida wil meegaan in de Amerikaanse exportcontroles van halfgeleiders, en daarmee China de toegang ontzeggen tot gevoelige technologie die in wapens en industrie wordt gebruikt.
Populariteit ingestort
Hoewel de steun voor militaire uitbreiding onder de bevolking groot is, is de meerderheid tegen deelname van Japanse troepen aan internationale conflicten. Bovendien is de populariteit van Kishida ingestort na een reeks schandalen die tot het vertrek van verschillende kabinetsleden hebben geleid.
De ontmoeting tussen Kishida en Biden wordt daarom ook gezien als een poging om steun te winnen en kritische stemmen binnen de Liberaal Democratische Partij, waarvan de premier de leider is, tot bedaren te brengen.
Ook om die reden benadrukt Kishida de historische betekenis van de ontmoeting. "De groeiende samenwerking tussen onze landen wordt steeds belangrijker voor het beschermen van de democratie en de rechtsstaat."