Politie-invallen in verband met de Almelose hennepbende in 2018
In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Ex-agenten die mogelijk informatie lekten naar drugsbende horen celstraf eisen

Tegen twee voormalig politieagenten is een jaar celstraf geëist. Ze worden verdacht van het doorspelen van informatie uit politiesystemen naar een wietbende in Almelo.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de agenten van 2016 tot 2018 in de politiesystemen zaken geraadpleegd waarbij zij niet betrokken waren. Ook worden ze verdacht van schending van het ambtsgeheim en deelname aan een criminele organisatie.

Selami E. en Hasan K. gaven toe dat ze verschillende incidenten uit Almelo opzochten in de politiesystemen, maar zeggen dat ze dat deden uit nieuwsgierigheid. "Ik was 24-uursagent. Wilde alles weten wat er speelde", zei E. vandaag in de rechtbank.

K. wilde naar eigen zeggen weten wat er speelde in zijn oude buurt. "Ik heb altijd in die wijk gewoond. Het was niet alleen uit interesse maar ook uit zelfbescherming. Achteraf niet slim en ik heb er spijt van", schrijft RTV Oost.

Afluisterapparatuur

De zaak kwam aan het rollen toen de politie werd getipt over de twee agenten die al vanaf jongs af aan vrienden zijn. Ze zouden vertrouwelijke informatie doorspelen aan criminelen in de wijk waar ze allebei opgroeiden. Er werd een onderzoek gestart waarbij ook afluisterapparatuur in hun auto's werd geïnstalleerd.

Daarnaast werd een vermoedelijk leider van de Almelose wietbende afgeluisterd. Nadat er een hennepplantage in de Almelose binnenstad was opgerold, zou deze leider hebben gezegd dat hij "een mannetje" heeft die de volgende dag zou speuren naar informatie. De volgende dag zocht E. inderdaad in de politiesystemen, blijkt uit inloggegevens van de politie.

Verdachte Selami E. noemt dat "toeval". "Als ik echt zijn mannetje zou zijn, zou ik geen half werk leveren. Bovendien, dan had ik ze wel ingeseind dat er een onderzoek tegen ze liep. Jammer dat het zo wordt uitgelegd", verklaarde hij in de rechtbank.

Ook reed K. eind 2017 volgens het OM door na een ongeluk en reed hij daarna zijn auto snel door de wasstraat. Het was E., die volgens de officier van justitie vervolgens het politiesysteem meermaals doorzocht op informatie over het ongeval.

Lijst van incidenten

De officier van justitie somde vanmiddag een lijst op met incidenten waarbij de agenten informatie zouden hebben gelekt. K. gaf vandaag toe dat hij informatie doorspeelde aan betrokkenen bij een verkeersongeval. Hij noemt dat achteraf "fout en stom".

De officier van justitie stelt dat beide agenten de politiesystemen "te pas en te onpas" raadpleegden. "Als een soort privé-Google. Foute corrupte agenten vormen een bedreiging voor onze samenleving. Dan is een onvoorwaardelijke celstraf op z'n plaats."

De advocaten van de ex-agenten erkennen dat hun cliënten in computersystemen hebben gezocht naar informatie over de betreffende drugscriminelen, maar deze gegevens hebben ze nooit doorgespeeld naar de hennepbende. Een van de raadsmannen noemt zijn cliënt "nieuwsgierig en overijverig misschien", maar stelt dat dat niet hetzelfde is als vertrouwelijke informatie doorspelen aan de onderwereld.

219 vermoedens

De twee agenten werden eerder al op staande voet ontslagen. De politieacademie publiceerde enkele jaren geleden een groot onderzoek naar lekken door agenten. In 2017 en 2018 waren er bij de politie 219 vermoedens van lekken van politie-informatie aan derden. In veertig van de gevallen ging het om vermoedens van lekken naar criminelen. Recentere cijfers zijn er niet.

Een van de bekendere zaken is die van "politiemol" Mark M. Hij kreeg vijf jaar celstraf voor het verkopen van vertrouwelijke informatie aan criminelen. Volgens justitie verdiende hij daar 60.878 euro mee. Dat bedrag moet hij terugbetalen aan de Staat, bepaalde het gerechtshof in Den Bosch vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl