Winkelpand in Leiden
NOS Nieuws

De laatste maanden meer bedrijven failliet, na extreem rustige jaren

Na twee jaar waarbij er extreem weinig bedrijven failliet gingen, loopt het aantal faillissementen de laatste maanden weer op. In december gingen 261 bedrijven failliet. Het is voor de derde maand op rij dat het aantal faillissementen ruim boven de 200 uitkomt. Dat is sinds het begin van 2020 niet meer voorgekomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Otravo van vliegtickets.nl, medicijnenfabrikant InnoGenerics en begin dit jaar stoffenwinkelketen Jan Sikkes waren grote faillissementen van de afgelopen weken. Een eenduidige oorzaak waarom er nu meer bedrijven omvallen, is volgens curatoren niet te zeggen. Bij het ene bedrijf spelen de hoge prijzen mee die niet doorberekend kunnen worden aan klanten, bij het andere bedrijf zijn het de hoge schulden uit het verleden.

Er wordt al jaren gewaarschuwd voor een faillissementsgolf die door de coronacrisis zou worden veroorzaakt. Die is er nooit gekomen, mede door de miljarden die de overheid aan steun uitkeerde aan bedrijven. Ook nu lijkt er nog geen sprake van een faillissementsgolf. Het aantal bedrijven dat omvalt is lager dan in 2019 voor de coronacrisis.

2022 was over het algemeen een rustig jaar qua faillissementen. Er gingen 2144 bedrijven failliet. Dat waren er weliswaar 300 meer dan een jaar eerder, maar nog altijd dertig procent minder dan in de jaren voor de coronacrisis.

Rechtbanken houden wel rekening met een verdere stijging van het aantal faillissementen en hebben daarom in sommige rechtbanken de lijst van curatoren die ze kunnen aanstellen voor faillissementen uitgebreid.

Nieuw bloed

Los van het leed dat een faillissement met zich meebrengt zien economen het als een goede ontwikkeling dat er weer iets meer faillissementen zijn. "Als bedrijven niet goed functioneren dan is het goed dat er ruimte komt voor nieuwe bedrijven en nieuw bloed. Die kwakkelende bedrijven belemmeren anders ook weer nieuwe bedrijven", zegt Erik Brouwer, econoom van SEO Economisch Onderzoek.

"Als de markt verandert, bijvoorbeeld door innovaties en verduurzaming, dan heb je bedrijven nodig die niet in de oude wereld acteerden. En dat er nieuwe bedrijven zijn die het kunnen oppakken. De eigenaren van de postkoets gingen vroeger ook geen treinspoor aanleggen."

Hij vindt het aantal faillissementen van de afgelopen maanden niet alarmerend, aangezien het aantal faillissementen nog niet in de buurt komt van voor corona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl