NOS NieuwsAangepast

'Man die reizigers neerstak op Gare du Nord is Libiër die moest worden uitgezet'

De verdachte van de steekpartij vanmorgen op het Parijse Gare du Nord is volgens de Franse nieuwszender BFMTV een ongeveer 20-jarige man uit Libië die drie jaar geleden in Frankrijk aankwam. Hij zou afgelopen zomer te horen hebben gekregen dat hij Frankrijk moest verlaten. Zelf noemde hij zich tegenover de politie een Algerijn.

Zijn identiteit was enige tijd onbekend, maar dankzij zijn vingerafdrukken kon die toch worden vastgesteld. De man was bij de politie onder verschillende namen bekend en had meerdere malen vernielingen aangericht, aldus BFMTV.

Tot een uitzetting kwam het niet. Iemand uitzetten naar Libië is gecompliceerd vanwege de instabiele situatie daar en het ontbreken van een vast aanspreekpunt voor de identificatie van mensen.

06.45 uur

De man viel rond 06.45 uur buiten bij de ingang van het station mensen aan met een zelfgemaakt steekwapen. Zes mensen raakten gewond, onder wie een ernstig.

Volgens minister Darmanin ligt de dader in een kritieke toestand in het ziekenhuis:

Franse minister over steekincident Parijs: 'Dader is in kritieke toestand'

De aanvaller werd binnen een minuut door de politie uitgeschakeld. Dat gebeurde door agenten in burger die op het station waren om na hun dienst naar huis te gaan en door de grenspolitie op het station. Onder de gewonden is ook een agent.

Er is drie keer geschoten op de dader die daarbij zwaargewond raakte. De man verkeert volgens Darmanin in levensgevaar. Over zijn motief is nog niets bekend.

Door het incident was het treinverkeer van en naar het treinstation korte tijd verstoord. Gare du Nord is een van de drukste stations ter wereld. Ook treinen uit Amsterdam komen er aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl