In Santa Barbara zijn de straten compleet ondergelopen en zijn inwoners geëvacueerd
NOS Nieuws

Noodweer Californië eist tot nu toe 14 levens, kleuter verdwijnt in stroming

Het noodweer in de Amerikaanse staat Californië heeft al aan veertien mensen het leven gekost. Verder is de zoektocht gestaakt naar een kleuter die door de stroom werd meegevoerd.

Het gevaar is nog niet geweken in Californië, gouverneur Newsom waarschuwt voor meer hevige regenval en zware stormen de komende dagen. In bijna 90 procent van de staat geldt nu een waarschuwing voor overstromingsgevaar, ruim 25.000 mensen zijn geëvacueerd. Het Witte Huis heeft steun toegezegd aan de staat aan de westkust.

Alleen schoen gevonden

In de plaats San Luis Obispo is de zoektocht naar een 5-jarige jongen na zeven uur gestaakt. Volgens de autoriteiten is de hoge waterstand en stroming te gevaarlijk voor de duikers.

De jongen zat samen met zijn moeder in een auto toen ze werden overvallen door de overstromingen. Het lukte omstanders de moeder te redden, maar de jongen werd meegesleurd. Op dat moment gold er geen evacuatiebevel in dat gebied.

Het enige wat er nu toe van de jongen is gevonden is een schoen. De lokale autoriteiten benadrukken dat hij niet is doodverklaard.

Ook Montecito, bekend van de vele sterren die daar wonen zoals Oprah Winfrey, prins Harry en zijn vrouw Meghan en Ellen DeGeneres, is wederom geraakt door het noodweer. De 9000 inwoners van de plaats zijn opgeroepen te evacueren. De hevige overstromingen in de plaats komen precies vijf jaar na het dodelijke noodweer in 2018. Toen kwamen 23 mensen om het leven.

'Moeder natuur is niet blij'

Voormalig talkshowhost DeGeneres plaatste een video op haar Twitterkanaal - goed voor bijna 77 miljoen volgers - waarin ze naast een kolkende rivier staat. "Dit is bizar. We moeten aardiger zijn voor Moeder Natuur, ze is niet blij met ons. Laten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen", zegt ze.

Ellen DeGeneres: 'we moeten liever zijn voor Moeder Natuur'

De nationale weerdienst waarschuwt in Californië voor regen van ten minste 2,5 centimeter per uur, ook nog voor vannacht. De afgelopen dagen zaten een half miljoen inwoners van Californië vanwege het noodweer zonder stroom; inmiddels is dat aantal afgenomen naar zo'n 60.000 huizen en bedrijven, blijkt uit cijfers van PowerOutage.us.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl