Gft-afval

Koffiepads en theezakjes mogen voortaan in gft-bak

Hoewel sommigen het misschien al jaren - al dan niet stiekem - deden, is het voortaan officieel toegestaan: koffiepads en theezakjes weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Daarmee komen er tientallen miljoenen kilo's compost op jaarbasis bij, verwacht de industrie.

De koffie- en theebedrijven in Nederland spraken in het voorjaar van 2021 met de Rijksoverheid af om hun koffiepads en theezakjes van volledig composteerbaar materiaal te maken. De bedoeling was om dat in de loop van 2021 voor elkaar te hebben, maar het is uiteindelijk 2023 geworden. Uit een recente steekproef van Rijkswaterstaat blijkt dat 93 procent van de theezakjes en 97 procent van de koffiepads composteerbaar zijn.

En dus gingen ze van de rechter- naar de linkerkant in de landelijke gft-wijzer:

Een overzicht van wat wel en wat niet in de gft-bak mag

Lisanne Evers, directeur van branchevereniging Koffie & Thee Nederland, erkent dat veel mensen de koffiepads en theezakje "op gevoel" al in de gft-bak gooiden. "Maar er zat voorheen nog weleens kunststof in het filtermateriaal en dan raakte het compost vervuild", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat plastic hebben we nu als sector allemaal eruit gehaald."

Dat had nog wel wat voeten in de aarde, omdat de composteerbare materialen minder sterk bleken te zijn dan de fossiele voorgangers. "Daardoor lieten de touwtjes aan de theezakjes bijvoorbeeld los. We hadden een langere testfase om die problemen op te lossen."

Inmiddels is dat dus gelukt en leveren al die ingezamelde pads en zakjes volgens Evers straks jaarlijks 88 miljoen kilo extra compost op, goed voor land- en tuinbouw zodat gewassen beter kunnen groeien en voor in de eigen tuin.

Tot slot nog een belangrijke kanttekening voor gebruikers van koffiecups: de meeste zijn niet composteerbaar en ze mogen om verwarring te voorkomen niet bij het gft-afval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl