Mohamed Elneny heeft Arsenal naar een voorsprong gekopt
NOS Voetbal

Ook gewijzigd Arsenal heeft in de FA Cup geen moeite met Oxford United

Arsenal heeft - anders dan vorig seizoen - de derde ronde in het toernooi om de FA Cup overleefd. De koploper in de Premier League won met 3-0 bij Oxford United, dat twee niveaus lager (League One) acteert, en wacht nu in de vierde ronde de bekerkraker tegen landskampioen Manchester City.

Arsenal speelde voor deze gelegenheid niet in het traditionele rood, maar in witte shirts, waarmee de Londense club aandacht wilde vragen voor de toenemende jeugdcriminaliteit in de Britse hoofdstad. Die actie is onderdeel van de campagne 'No More Red' - verwijzend naar het bloed dat niet zou moeten vloeien - dat de club samen met Adidas voert om jongeren beter tegen het geweld te beschermen en ze veilige ruimtes te bieden.

De shirts - vorig seizoen werkte Arsenal het (verloren) FA Cup-duel met Nottingham Forest overigens ook al in het wit af - verdwijnen niet in de verkoop, maar gaan naar personen die een positief verschil proberen te maken in hun gemeenschap.

Gewijzigde opstelling

Tegen Oxford, met de 27-jarige Amsterdammer Djavan Anderson in de basis, weken niet alleen de tricots af van het gebruikelijke, ook de opstelling was flink gewijzigd ten opzichte van het laatste optreden. Van de ploeg die vorige week in het eigen Emirates Stadium startte tegen Newcastle United (0-0), waren alleen Gabriel, Eddie Nketiah, Bukayo Saka en Gabriel Martinelli ook van de partij in Oxford.

Arsenal-speler Bukayo Saka snelt langs Ciaron Brown

Desalniettemin was Arsenal de bovenliggende ploeg in het uitverkochte Kassam Stadium. Zonder overigens tot grote kansen te komen, wat het thuispubliek ertoe te verleidde een oude slogan van stal te halen: "Boring, boring Arsenal." Maar die kwalificatie is dit seizoen allerminst van toepassing op de 'Gunners'.

Die claimden na ruim een halfuur een strafschop toen Elliott Moore zich voor een schot van Albert Sambi Lokonga wierp en vallend de bal tegen de hand kreeg. Het was scheidsrechter David Coote echter ontgaan en de VAR hoefde in de derde ronde van het bekertoernooi niet te komen opdraven.

Defensie wankelt

Na rust maakten de gasten er meer werk van en begon de defensie van 'The U's' langzaam maar zeker te wankelen. Kort nadat halverwege de tweede helft de ook al in Amsterdam geboren Yanic Wildschut zijn opwachting had gemaakt bij Oxford, sloeg Arsenal toe. Mohamed Elneny kopte een fraai aangesneden vrije trap van Fabio Vieira achter Edward McGinty.

Daarmee was het verzet van de thuisploeg, die met de vijftiende plaats op de ranglijst ook in League One een bescheiden rol speelt, gebroken en kon de 14-voudig bekerwinnaar (en recordhouder) via Eddie Nketiah naar een uiteindelijk ruime 0-3 overwinning uitlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl