Gareth Bale bedankt de Wales-supporters tijdens het WK
NOS VoetbalAangepast

Wales-vedette Bale zet punt achter voetbalcarrière

Gareth Bale stopt per direct met voetballen. Dat heeft de 111-voudig international van Wales en oud-speler van onder meer Tottenham Hotspur en Real Madrid bekendgemaakt.

De 33-jarige Bale tekende eind juni een contract voor een jaar bij Los Angeles FC, met een optie voor nog eens achttien maanden, maar daar ziet hij vanaf. Hij had nog wel een aandeel in de verovering van de Amerikaanse titel begin november.

"Na zorgvuldige overwegingen kondig ik met onmiddellijke ingang mijn pensioen van clubvoetbal en interlandvoetbal aan", laat Bale via Twitter weten.

"Ik voel mezelf enorm bevoorrecht dat ik mijn droom hebben kunnen verwezenlijken. Ik heb de sport kunnen beoefenen waar ik van hou. De hoogtepunten die ik de afgelopen zeventien jaar heb meegemaakt zijn onmogelijk te evenaren, ongeacht wat de toekomst voor mij in petto heeft."

Vijf keer Champions League

De linksbenige vleugelaanvaller boekte zijn grootste successen bij Real Madrid, waarvoor hij medio 2013 ging spelen, nadat de Spaanse grootmacht een transfersom van circa 100 miljoen euro op tafel had gelegd - op dat moment een recordbedrag.

Met de 'Koninklijke' werd hij drie keer landskampioen en won hij liefst vijf keer de Champions League. Memorabel is zijn omhaal in de finale van 2018 tegen Liverpool.

Desondanks was Bale bepaald niet geliefd in Spanje. Fans en media verweten hem niets om de club te geven en Bale deed geen enkele moeite die zienswijze te veranderen.

Hij gooide zelfs olie op het vuur door na plaatsing voor het EK met Wales te poseren met een spandoek met de tekst: "Wales. Golf. Madrid. In die volgorde."

Waar Bale wel altijd op handen wordt gedragen, is in Wales. De in Cardiff geboren aanvaller stond er altijd voor de nationale ploeg en met hem als sterspeler van een talentvolle generatie spelers vond Wales als voetballand de weg omhoog.

In een aparte verklaring ging hij in op zijn band met 'The Dragons'. "Het geluk om Welshman te zijn en aanvoerder te mogen zijn van Wales, heeft me iets gegeven wat onvergelijkbaar is met al het andere dat ik heb meegemaakt."

In 2016 deed de Britse ploeg voor het eerst in de historie mee aan het EK en werd direct de halve finales bereikt. Ook op het volgende EK was Wales een van de deelnemende landen. Toen waren de achtste finales het eindstation.

'Steun van rode muur'

En afgelopen winter was Wales voor het eerst in 64 jaar weer aanwezig op het WK voetbal. In Qatar lukte het Bale niet nog eens om zijn land naar de knock-outfase te leiden. Met twee nederlagen en een gelijkspel eindigde Wales als laatste in de groep.

"Ik voel me vereerd om een rol te hebben gehad in de geschiedenis van dit geweldige land, om de steun van de rode muur te voelen en samen zijn we naar onverwachte en geweldige plaatsen gegaan", keek Bale terug op die successen.

In totaal scoorde Bale 41 keer in het nationale shirt (ruimschoots meer dan vorige recordhouder Ian Rush), waaronder de enige treffer voor zijn land op het afgelopen WK.

Doelpunten Bale vaak bepalend voor Wales

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl