Een van de verdachten die vannacht van hun bed werden gelicht
NOS NieuwsAangepast

Twee Iraniërs in Duitsland verdacht van voorbereiden aanslag, tip kwam uit VS

De Duitse politie heeft twee mannen opgepakt die worden verdacht van het voorbereiden van een jihadistisch gemotiveerde aanslag. Een 32-jarige Iraniër en zijn 25-jarige broer werden gearresteerd in de stad Castrop-Rauxel in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak bij Dortmund.

Volgens de politie is niet duidelijk hoever de voorbereidingen voor de aanslag waren. Ook is onbekend of er al een concreet doelwit was voor de aanval.

De mannen zouden de aanslag hebben willen plegen met de gifstoffen cyanide en ricine. De autoriteiten beschouwen ricine als een biologisch wapen. Cyanide is zeer giftig, zelfs de kleinste hoeveelheid kan dodelijk zijn voor de mens.

De woning van de 32-jarige man is doorzocht. De politie zette daarbij een groot gebied om het appartement heen uit voorzorg af. Er zijn geen giftige stoffen gevonden bij de huiszoeking, zo liet een woordvoerder van het parket van Düsseldorf weten. Of die op een andere locatie wel aanwezig zijn, is niet duidelijk.

Het bewijsmateriaal werd in blauwe vaten afgevoerd door hulpdiensten in beschermende pakken

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft een Amerikaanse geheime dienst de Duitsers getipt over de voorbereidingen voor een aanslag door de 32-jarige Iraniër. Na die informatie werd geoordeeld dat er direct gehandeld moest worden en rond middernacht deed de politie een inval in het huis van de verdachte.

In het huis van de Iraniër is ook de broer van de verdachte aangehouden. Hij zou een bekende zijn van de politie, maar niet vanwege jihadisme.

Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten dat de oudere broer niet in opdracht van de Iraanse staat zou handelen. De verdachte zou een aanhanger zijn van een soennitische extremistische groepering. Beide mannen zouden sinds 2015 in Duitsland wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl