President Salva Kiir
NOS Nieuws

Journalisten Zuid-Sudan opgepakt om delen van beelden president die in broek plast

De autoriteiten in Zuid-Sudan hebben zes journalisten opgepakt vanwege het verspreiden van beelden waarop te zien is hoe president Salva Kiir in zijn broek plast. Een organisatie die opkomt voor persvrijheid meldt de arrestaties.

De video werd vorige maand gemaakt tijdens een officiële ceremonie. Daarin staat de 71-jarige Kiir te luisteren naar het volkslied. Aanvankelijk lijkt de president zich niet ervan bewust dat er een vlek ontstaat op zijn broek en er zich een plas vormt aan zijn voeten. Daarna draait de camera abrupt weg. Na de publicatie van de video werd er getwijfeld aan de geschiktheid van de president en kwamen er vragen over zijn gezondheidstoestand.

Bekijk hier de video van het plasincident:

Staatszender

De zes opgepakte journalisten zijn werkzaam bij de staatszender SSBC. Het zou gaan om cameramannen, een regisseur en een technicus. Volgens de onafhankelijke nieuwssite Sudans Post werden hun telefoons gecontroleerd om te achterhalen wie de video heeft gedeeld.

Perswaakhond CPJ eist dat ze worden vrijgelaten en dat ze daarna hun werk weer moeten kunnen doen zonder geïntimideerd te worden. De Zuid-Sudanese vakbond voor journalisten ontkende in eerste instantie dat de journalisten zijn gearresteerd. Daarna riep die op om een onderzoek naar de arrestaties.

President Salva Kiir regeert sinds de onafhankelijkheid in 2011 over Zuid-Sudan. Na een jarenlange burgeroorlog werd in 2018 een vredesakkoord gesloten met zijn voormalige vicepresident. De Verenigde Naties waarschuwden vorige maand voor een nieuwe oorlog in het straatarme land, onder meer omdat de implementatie van het vredesakkoord zo traag verloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl