Een van de onderschepte partijen cocaïne
NOS Nieuws

Douane onderschept duizenden kilo's cocaïne in Rotterdamse haven

Medewerkers van de douane hebben tussen 24 december en 4 januari meer dan 4700 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. De drugs waren naar Nederland gesmokkeld vanuit onder meer Chili en Ecuador.

In totaal zijn bij controles 34 mensen aangehouden, onder wie iemand van 16 jaar, meldt het Openbaar Ministerie. Niet alle verdachten hadden drugs bij zich. Van sommigen wordt vermoed dat ze 'uithalers' zijn: mensen, vaak jonge jongens, die door (internationale) criminele organisaties worden ingehuurd om gesmokkelde drugs uit zeecontainers te halen.

Verstopt tussen schoenen

De eerste aanhoudingen waren op Kerstavond. Medewerkers van de douane zagen toen iemand met twee "goedgevulde sporttassen" het haventerrein verlaten en in een auto stappen. Toen ze de auto controleerden, vonden ze 35 kilo cocaïne op de achterbank.

Op diezelfde avond werden ook drugspakketten ontdekt in een container met bevroren fruitsap uit Brazilië en in een container met bananen uit Ecuador.

De grootste hoeveelheid drugs werd afgelopen dinsdag aangetroffen op een groot zeeschip uit Zuid-Amerika, dat drie containers met cocaïne bleek te vervoeren. In een van de containers zat 1701 kilo cocaïne, verstopt tussen een grote lading schoenen.

Honderden miljoenen

Volgens het OM hebben de in beslag genomen drugs een straatwaarde van 354 miljoen euro. Alle middelen zijn vernietigd.

Hoe kan het dat er in de Rotterdamse haven recordhoeveelheden cocaïne blijven binnenkomen? NOS op 3 zocht het uit:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl