Gianluca Vialli werd als teammanager in 2021 Europees kampioen met Italië
NOS VoetbalAangepast

Voormalig Italiaanse topspits Vialli (58) overleden: 'Ciao Luca'

Gianluca Vialli is vrijdag op 58-jarige leeftijd overleden. De voormalig topvoetballer uit Italië leed aan alvleesklierkanker. Vialli was al enige tijd ziek.

Vialli speelde voor Cremonese, Sampdoria, Juventus en Chelsea en kwam 59 keer uit voor het Italiaanse elftal. Ook was hij coach van Chelsea en Watford. De oud-aanvaller speelde in totaal 488 competitieduels en was daarin 167 trefzeker.

Vriendschap met Mancini

De laatste jaren was Vialli teammanager bij het Italiaanse elftal onder zijn boezemvriend en bondscoach Roberto Mancini, met wie hij samenspeelde bij Sampdoria en in het Italiaanse elftal.

Na de Europese titel van Italië in 2021 vielen de twee elkaar op het veld in de armen. Bij Vialli was toen al alvleesklierkanker vastgesteld.

Vialli werd twee keer landskampioen (in 1991 met Sampdoria en in 1995 met Juventus). Ook won hij twee keer de Europa Cup II (in 1990 met Sampdoria en in 1998 met Chelsea).

In 1996 won hij als aanvoerder van Juventus ten koste van Ajax de Champions League in Rome. Bij Juventus vormde hij een gevreesd elftal met onder anderen Roberto Baggio, Fabrizio Ravanelli, Alessandro Del Piero en Didier Deschamps (de huidige bondscoach van Frankrijk) en met die club won hij in 1993 ook al de UEFA Cup.

Daarnaast was Vialli met Sampdoria verliezend finalist van de laatste editie van de Europa Cup 1 in 1992, de voorloper van de Champions League. In die finale schoot Ronald Koeman zijn FC Barcelona op Wembley naar de winst.

'Vriendelijk en inspirerend'

Voor de Italianen was Vialli een grootheid. NOS-correspondent in Italië Angelo van Schaik zegt dat Vialli "wordt beschouwd als een aardige man, een gentleman, een man die zich niet snel liet gaan, geen zware overtredingen maakte. Als iemand die heel vriendelijk en inspirerend was."

Als assistent-trainer van het nationale Italiaanse elftal tijdens het EK 2021 "liepen alle spelers met hem weg. Als een grote inspirator die vlak voor de wedstrijden nog even naar de spelers toegaat, voorleest. Het is voor hun een groot verlies."

Laatste groet

Op Twitter hebben zijn voormalige clubs Sampdoria, Juventus en Chelsea Vialli een laatste groet gebracht. "Ciao Luca."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl