Revalideren in een zwembad
NOS Nieuws

'Gewoon de thermostaat wat lager', dat gaat niet in revalidatiecentra

  • Leoni Schenk

    Binnenland Redacteur

  • Leoni Schenk

    Binnenland Redacteur

De hoge energieprijzen vormen een flinke belasting voor de revalidatiecentra. Een belangrijk onderdeel van revalidatie is namelijk hydrotherapie: behandeling in een therapeutisch zwembad. En deze zwembaden zijn met een constante watertemperatuur van 32 graden een grote kostenpost.

Kan het niet gewoon een paar graden lager? Sommige centra hebben sinds november geëxperimenteerd met het verlagen van de watertemperatuur, met een hele of een halve graad. Bij Reade in Amsterdam is het geen succes. Jeroen Groot, medisch directeur bij Reade: "binnen een week kreeg ik van de therapeuten te horen dat er klachten waren over spierpijn, rugklachten en zelf spasmen."

Revalidatiecentra hebben naast de zwembaden ook grote ruimtes die op 28 tot 30 graden worden gehouden. "We proberen te besparen waar we kunnen", zegt Groot van Reade Amsterdam. "zoals een zeil over het zwembad en kantoorruimtes minder verwarmen. Dat zijn maar druppels op een gloeiende plaat."

De centra hebben vaste energiecontracten. De lage gasprijzen van dit moment zijn daarom niet dit jaar terug te zien op de rekening.

Revalidatiecentrum Revant, met vier locaties in West-Brabant en Zeeland, heeft in fases de watertemperatuur met een graad verlaagd. Ze bekijken nu of dit effect heeft op de hydrotherapie.

Die ene graad omlaag gaat Revant hoe dan ook niet uit de brand helpen, het scheelt maar 5000 euro per jaar, op een totaal van 123.000 euro. Wat is het alternatief? Ze hebben overwogen de therapeutische zwembaden te sluiten. Aangezien het de enige revalidatiecentra zijn in de regio hebben cliënten dat dan niet meer in de buurt.

In dit revalidatiecentrum in Breda is de temperatuur van het water de afgelopen weken verlaagd. De patiënten merken het meteen.

Revalideren in kouder water: 'Spieren verkrampen eerder en bewegen is lastiger'

De bal ligt bij verzekeraars, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS op de vraag over mogelijke energiesteun voor revalidatiecentra. Volgens de woordvoerder is er geen belemmering om de revalidatiecentra te compenseren voor hogere kosten. Zorgverzekeraars zijn opgeroepen om met individuele zorgaanbieders hierover in gesprek te gaan."

De Nederlandse Zorg Autoriteit bevestigt dat zij in opdracht van VWS de tarieven heeft verhoogd. Voor de revalidatiesector wordt rekening gehouden met zaken die belangrijk zijn voor de geleverde zorg, zoals de inzet van verwarmde zwembaden, aldus een woordvoerder.

Revalidatiecentra en verzekeraars zijn flink aan het onderhandelen. Een recordaantal zorgcontracten is nog niet afgesloten. We polsten bij de vier grootste verzekeraars.

  • Menzis erkent dat de gesprekken met revalidatiecentra complex zijn, onder meer door energiekosten. De verzekeraar is er tot nu toe met 2 van de ruim 20 revalidatiecentra uitgekomen.
  • VGZ bekijkt per zorgaanbieder de situatie. VGZ heeft met een aantal revalidatiecentra al afspraken gemaakt en met een aantal nog niet. De verzekeraar benadrukt dat in de huidige situatie revalidatiecentra meer dan ooit hun bedrijfsvoering toekomstbestendig moeten maken.
  • CZ erkent dat de onderhandelingen over de contracten dit jaar lastiger lopen dan andere jaren. CZ verwacht er contractueel met de centra uit te komen en benadrukt dat als dat niet zo is, de rekening niet komt te liggen bij de mensen die moeten revalideren.
  • Zilveren Kruis zegt als zorgverzekeraar een zorgplicht te hebben, maar ook de verantwoordelijkheid te hebben om de premies betaalbaar te houden. Met elf revalidatiecentra van de zestien zijn de onderhandelingen afgerond. Met de overige vijf lopen de gesprekken nog.

Steeds moeilijker voor reumapatiënten om hydrotherapie te kunnen volgen

Een groep die structureel gebruikmaakt van therapie in warm zwemwater, zijn reumapatiënten. Aangepast sporten in de vorm van begeleid bewegen in verwarmd water is voor veel reumapatiënten een heel goede manier om de juiste beweegoefeningen te doen, zegt directeur Jan Willem Förch.

ReumaNederland probeert om bewegen voor zoveel mogelijk mensen met reuma toegankelijk te maken. "We vrezen dat verlaging van de water- en omgevingstemperatuur in zwembaden nadelige gevolgen heeft voor mensen die baat hebben bij bewegen in water", zegt Förch.

De patiëntenorganisatie heeft al een melding van een reumabeweeggroep gehad die moeilijker terecht kan in het zwembad van een zorginstelling. En er zijn ook meldingen van enkele groepen die bij gewone zwembaden meer moeite hebben om uren te krijgen tegen een enigszins gunstig tarief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl