NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden bij uitvaartplechtigheid Benedictus XVI

  • Reuters
  • Persbureau
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad hebben zo'n 50.000 rooms-katholieke geestelijken en andere gelovigen de uitvaart bijgewoond van emeritus paus Benedictus XVI.

Paus Franciscus legde aan het eind van de mis zijn hand op de kist van zijn voorganger en sprak een gebed uit, voordat de kist de Sint-Pieter in werd gedragen. Daar worden de resten van Benedictus bijgezet in een crypte waar die van zijn voorgangers Johannes XXIII en Johannes Paulus II lagen, voordat ze naar een prominentere plek in de basiliek werden overgeplaatst.

Eerder vandaag

Om niets te hoeven missen, hadden de eerste gelovigen rond 04.00 uur een plek op het plein ingenomen. Onder hen was een grote delegatie uit Beieren, waar Benedictus in 1927 geboren werd. Omdat hij geen regerend paus meer was, waren alleen de regeringsleiders van Duitsland en Italië uitgenodigd. Bondskanselier Scholz en premier Meloni waren beiden aanwezig.

Rond 08.45 uur werd de kist met het lichaam vanuit de Sint-Pieter het plein op gedragen. Dat werd met applaus begroet.

Om 09.30 uur begon de uitvaartmis. Formeel werd deze door paus Franciscus (86) geleid, maar vanwege zijn gezondheidstoestand nam kardinaal Battista Re de meeste taken op zich. Franciscus kan vanwege knieproblemen niet lang staan. Daarom zat hij op een zetel, vlak bij de kist van zijn voorganger.

Dit was de uitvaart van Benedictus XVI

De uitvaart verliep grotendeels volgens het protocol dat traditioneel voor regerende pausen wordt gevolgd. Omdat Benedictus niet meer in functie was, werd daar op enkele punten van afgeweken.

In zijn preek leek Franciscus vergelijkingen te trekken tussen het leven van Benedictus en dat van Jezus Christus. Ook noemde hij Benedictus een vriend van Jezus: "Moge jouw geluk volkomen zijn, als je Zijn stem hoort, nu en in eeuwigheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl