NOS Nieuws

Wekdienst 5/1: Uitvaart emeritus paus Benedictus XVI • Letselcijfers jaarwisseling

Goedemorgen! Vandaag vindt de uitvaart van emeritus paus Benedictus XVI plaats in Vaticaanstad. Rond kwart voor negen in de ochtend wordt de kist van Benedictus XVI naar buiten gedragen en voor het altaar op het bordes van de Sint-Pieter neergelegd.

Eerst het weer: vandaag begint droog en zacht. Vanmiddag en vanavond valt wat vaker motregen of lichte regen. Daarbij neemt de wind af, die is vanmiddag hooguit nog matig. In de nacht gaat het regen. Het wordt 10 tot 12 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De uitvaart van emeritus paus Benedictus XVI vindt plaats in Vaticaanstad. Hij wordt begraven in de voormalige tombe van zijn voorganger Johannes Paulus II. De dienst wordt geleid door het huidige hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, paus Franciscus. Lees hier hoe de uitvaart eruit ziet.
  • Kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL komt met cijfers over het aantal mensen dat tijdens de afgelopen jaarwisseling lichamelijk letsel heeft opgelopen door vuurwerk. Vorig jaar moesten in totaal 773 mensen worden behandeld op de spoedeisende hulp of bij een huisartsenpost.
  • Na twee dagen is er nog steeds geen nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gekozen. De vergadering daarover gaat vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd verder. Het is de Republikein Kevin McCarthy na zes stemrondes nog niet gelukt een meerderheid te halen.

Wat heb je gemist?

De cao-lonen zijn sinds 2008 niet zo hard gestegen als afgelopen jaar. De lonen stegen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 3,2 procent. Toch was die stijging lang niet genoeg om de inflatie te compenseren, die was zo'n 10 procent.

Dat betekent dat werkenden er per saldo in 2022 op achteruit zijn gegaan. Zo'n groot verschil tussen inflatie en loonstijging heeft het CBS sinds de start van de metingen in 1973 niet gezien.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

In Nederland worden dagelijks 700.000 broden te veel gebakken, die dan maar worden vermalen tot veevoer. Geen goede zaak, vinden drie bakkers. Zij begonnen daarom een bedrijf om van oud brood nieuw brood te maken.

Van oud brood nieuw brood maken: 'Een brood met heel veel aroma'

Fijne dag vandaag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl