Dawid Kubacki viert zijn zege in Innsbruck.
NOS Sport

Pool Kubacki doorbreekt zegereeks Granerud in Vierschansentournee

Dawid Kubacki heeft in Innsbruck de derde wedstrijd van de 71ste editie van de Vierschansentournee gewonnen. De Pool bleef Halvor Egner Granerud, winnaar van de eerste twee wedstrijden, net voor.

De 32-jarige Kubacki - in 2020 winnaar van de Vierschansentournee en vorig jaar glansrijk winnaar in Garmisch-Partenkirchen - was dit seizoen al vier keer de beste in een wereldbekerwedstrijd en is de leider in de wereldbekerstand.

In Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen kwam in de afgelopen week niet verder dan de derde plaats, op ruime afstand van de Noor Granerud. In Innsbruck sprong Kubacki in de eerste omloop liefst 127 meter, waarmee hij halverwege aan de leiding ging. Granerud, zesde na de eerste sprong, kwam vier meter minder ver.

De Noor profiteerde echter van gunstige wind en voerde met een tweede sprong van 133 meter de druk op.

Dawid Kubacki vliegt tijdens de training richting het dal van Innsbruck.

Na die supersprong werd de afzetbalk lager gezet en bovendien viel de wind weg, waardoor Kubacki 'slechts' 121,5 meter ver kwam. Hij kreeg echter genoeg compensatie voor de lagere afzetbalk om alsnog de winst te pakken.

Granerud in pole position voor eindzege

Met alleen de wedstrijd in Bischofshofen (vrijdag 6 januari) nog te gaan leidt Granerud het klassement van de Vierschansentournee met 878 punten. Kubacki is tweede met 855 punten, de Sloveen Anze Lanisek derde met 824 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl