Edin Dzeko viert zijn 1-0 voor Inter in de topper tegen Napoli.

Serie A is terug: koploper Napoli verliest topper van Inter en ziet AC Milan naderen

De Serie A is weer begonnen. En hoe: na de WK-onderbreking kwamen op de eerste speeldag van 2023 woensdag alle twintig clubs in actie. Dat leverde meteen flink wat verrassingen op.

Zo verloor Lazio met 2-1 bij Lecce. Atalanta Bergamo ontsnapte in blessuretijd aan een nederlaag bij Spezia (2-2). En dat scenario dreigde ook voor Juventus, tot oud-Ajacied Arek Milik in de 91ste minuut met een rake vrije trap Cremonese in rouw dompelde.

Titelverdediger AC Milan kende weinig problemen, won met 2-1 bij Salernitana en zal bij uitzondering een keer tevreden hebben toegekeken hoe stadgenoot en rivaal Internazionale de topper tegen het nog ongeslagen Napoli met 1-0 won.

Daardoor is de achterstand van AC Milan op koploper Napoli geslonken tot vijf punten.

De stand in de Serie A.

Heel Italië keek reikhalzend uit naar de eerste topper van 2023. Het ongenaakbare Napoli moest namelijk op bezoek bij nummer vier Internazionale, dat begon zonder Denzel Dumfries en Stefan de Vrij.

Voor Dumfries speelde Matteo Darmian en juist die oud-international verkwanselde de eerste grote kans. Na terugleggen van spits Edin Dzeko schoot hij de bal via de grond over het doel. Ook Romelu Lukaku was te wild in zijn afronding na een heerlijk hakje van Nicolo Barella.

Na rust liet Dzeko zien hoe het wel moest door een voorzet van Federico Dimarco snoeihard in het doel te koppen. Het leek of Napoli door die 1-0 werd wakker geschud: kort daarna dribbelde de verder onzichtbare Georgische vedette Chvitsja Kvaratschelia zich een weg naar het doel, maar zijn schot was geen probleem voor doelman André Onana.

Edin Dzeko kopt de 1-0 tegen de touwen tegen Napoli.

Met invaller Dumfries in de ploeg moest Inter de voorsprong verdedigen, maar echt gevaarlijk wist Napoli niet te worden. Zelfs niet toen de koploper met vijf aanvallers ging spelen.

Pas in de slotminuut moest Onana een keer zijn reflexen uit de kast halen om Giacomo Raspadori van de 1-1 af te houden.

Milik verlost Juventus, Dessers heeft pech

Voor Juventus was de WK-onderbreking allesbehalve een periode van rust. Zo stapten voorzitter Andrea Agnelli en technisch directeur Pavel Nedved plotseling op en namen zo een voorschot op een nieuw onderzoek van de Italiaanse justitie naar transferfraude en financiële malversaties.

Dan is een uitwedstrijd tegen de nummer 19 van de Serie A, het nog altijd zegeloze Cremonese, niet onprettig om mee te beginnen. Dat viel tegen. Met een uitstekende Cyriel Dessers zette Cremonese de topclub uit Turijn vanaf het begin onder druk.

De Belgische oud-Feyenoorder vond zelfs het net, maar zag dat zijn treffer werd afgekeurd.

• AFP
    Arek Milik schoot Juventus in de slotminuut uit een vrije trap naar de zege tegen Cremonese.
  • AFP
    Cyriel Dessers speelde een hoofdrol in de wedstrijd tussen Cremonese en Juventus.
  • AFP
    De supporters van Juventus steken de zieke Gianluca Vialli een hart onder de riem in Cremona.

Juventus-coach Massimiliano Allegri begon de wedstrijd met drie jonkies (Fabio Miretti (18), Nicolò Fagioli (20) en de uitblinkende Matías Soulé (19), maar halverwege de tweede helft speelde hij met invallers Adrien Rabiot, Moise Kean, Federico Chiesa en Leandro Paredes nog wat aardige troeven uit.

Vanaf dat moment was Juventus ook sterker, maar ook Cremonese was dicht bij een treffer. Twee keer stond de paal in de weg, waaronder een keer na een verwoestende knal van Dessers.

Net toen de druk op het doel van Cremonese leek af te nemen, kreeg Juventus een vrije trap. Die werd door Milik, met de binnenkant van de voet, geplaatst in de hoek geschoten.

Vreugde bij Sandro Tonali (AC Milan)

Eerder op de middag in Salerno zette AC Milan Salernitana al vroeg met de rug tegen de muur. Na tien minuten bracht Rafael Leão (23), die af en toe ongrijpbaar was, Milan op voorsprong. Hij werd diep gestuurd, passeerde de kersverse Salernitana-aanwinst Guillermo Ochoa en schoof de bal in het doel.

Vijf minuten was het weer raak via een ander talent, Sandro Tonali. De 22-jarige Tonali schoot raak nadat Salernitana de bal niet weg had weten te werken. Kort voor tijd tikte Federico Bonazzoli nog een voorzet binnen voor Salernitana, maar echt ongerust werden de Milanezen daar niet van.

Pechvogel Zoet

Atalanta Bergamo, met WK-gangers Marten de Roon en Teun Koopmeiners, heeft de voor de WK-onderbreking ingezette vrije val niet helemaal kunnen stoppen. In La Spezia keek de nummer zes van Italië een kwartier voor tijd nog tegen een 2-0 achterstand aan.

Diep in blessuretijd hielp Teun Koopmeiners met een slimme voorzet op de Kroaat Mario Pasalic Atalanta alsnog aan een punt. Voor Spezia-doelman Jeroen Zoet werd het een middag om snel te vergeten.

Jeroen Zoet raakt geblesseerd aan zijn scheen na een botsing met Atalanta-spits Duván Zapata.
  • EPA
    Teun Koopmeiners achtervolgd door Ethan Ampadu.

De 11-voudig international, die sinds zijn overgang naar Italië in de zomer van 2020 pas 20 keer mocht aantreden onder de lat van Spezia, kreeg eindelijk weer eens een kans vanwege een blessure van eerste doelman Bartlomiej Dragowski.

Na amper een kwartier raakte Zoet zelf geblesseerd aan zijn scheenbeen na een botsing met Atalanta-spits Duván Zapata en verliet hinkend het veld. Spezia stond op dat moment al met 1-0 voor door een treffer van Emmanuel Gyasi. Even later maakte M'Bala Nzola er ook nog 2-0 van.

Bij Atalanta lukte intussen niets meer, maar toch kwam de club in de slotfase terug in de wedstrijd toen de energieke Deen Rasmus Højlund de bal onder de grabbelende derde doelman Petar Zovko in het doel schoot.

In blessuretijd voorkwam Pasalic met zijn intikker toch nog dat Atalanta zijn vijfde nederlaag in de laatste zes duels leed.

Lazio struikelt en moet AS Roma naast zich dulden

Voor Lazio, tot vandaag de nummer vier van Italië, leek er dankzij een vroege treffer van aanvoerder Ciro Immobile lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Na rust hadden de Romeinen echter niets meer te vertellen tegen de gepassioneerd aangemoedigde spelers van Lecce.

De wedstrijd kantelde met name door invaller Federico Di Francesco, die een hoofdrol speelde in beide doelpunten. De 1-1 van de Braziliaan Gabriel Strefezza viel namelijk uit een rebound op een schot van Di Francesco en bij de 2-1 van Lorenzo Colombo gaf Di Francesco de assist met een fijne volley.

Alexis Blin (Lecce) en Mattia Zaccagni (Lazio) in een opmerkelijke verstrengeling.

Stadgenoot AS Roma strooide nog meer zout in de wond van Lazio, door in punten langszij te komen. Een strafschop van Lorenzo Pellegrini in de zesde minuut bleek voldoende voor de zege op Bologna: 1-0.

Invaller Jerdy Schouten kon daar weinig aan veranderen.

Nederlanders meteen succesvol bij Sampdoria

Sampdoria hoopte zich met twee Nederlandse aanwinsten in de tweede seizoenshelft te ontworstelen aan de degradatiezone. Bram Nuytinck (overgekomen van Udinese) en Sam Lammers (gehuurd van Atalanta Bergamo) begonnen tegen het wat tegenvallende Sassuolo in de basis en zagen hun ploeg meteen met 2-1 winnen.

Nuytinck veroorzaakte in de tweede helft een strafschop, die door Domenico Berardi werd binnen geschoten. Dat deerde Sampdoria uiteindelijk niet, want de uitploeg maakte voor rust twee treffers binnen twee minuten. Met name de 1-0, een omhaal van Manolo Gabbiadini, was van grote schoonheid.

Sam Lammers ziet van dichtbij hoe Manolo Gabbiadini met een omhaal voor 1-0 zorgt.

Door de overwinning steeg de ploeg van trainer Dejan Stankovic een plekje op de ranglijst, maar de achterstand op de veilige zeventiende plaats is nog altijd vier punten.