NOS Nieuws

Wekdienst 01/01: Nieuwjaarsduik in Scheveningen • Kroatië lid van eurozone

Gelukkig Nieuwjaar! In Scheveningen vindt traditiegetrouw de nieuwjaarsduik plaats, Kroatië hoort vanaf vandaag bij zowel de euro- als de Schengenzone, en Lula da Silva wordt geïnstalleerd als president van Brazilië.

Eerst het weer: vandaag is het eerst droog en bewolkt, later neemt vanuit het zuiden de kans op regen toe. In de loop van de dag gaat het minder hard waaien en het wordt met 11 tot 14 graden zeer zacht.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Scheveningen is het om 12.00 uur traditiegetrouw tijd voor de de grootste nieuwjaarsduik van Nederland. Verspreid over Nederland zijn er nog ruim 200 nieuwjaarsduiken.
  • Kroatië maakt sinds vandaag deel uit van zowel de euro- als de Schengenzone. Kroaten gaan betalen met de euro en kunnen nu ook vrij reizen door de 26 andere Europese landen die zijn aangesloten bij het Schengenverdrag.
  • Onder strenge veiligheidsmaatregelen wordt Lula da Silva vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd geïnstalleerd als president van Brazilië. Da Silva won de verkiezingen in oktober van zittend president Jaïr Bolsonaro in een nek-aan-nekrace. Sinds die verkiezingsuitslag lopen de spanningen op tussen aanhangers van beide politici. Jair Bolsonaro komt niet naar de inauguratie.
  • In het Zuid-Duitse Garmisch-Partenkirchen is het tijd voor het traditionele skispringen. De skispringers gaan vanaf 14.00 uur voor het eerst naar beneden en zijn live te zien op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1.

Wat heb je gemist?

In het hele land werd het nieuwe jaar ingeluid met veel vuurwerk. In onder andere Haarlem, Schiedam en Nijmegen gold een afsteekverbod, maar daar was weinig van te merken.

Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam sprak van een "ouderwetse horrornacht". In het ziekenhuis zijn zeventien mensen met oogletsel binnengebracht. In 2020 meldde het ziekenhuis achttien slachtoffers, tussen 2015 en 2019 lag dat aantal tussen de acht en veertien. Ook in het Haaglanden Medisch Centrum was het volgens een woordvoerder weer net zo druk met vuurwerkslachtoffers "als vóór de coronaperiode".

In het Brabantse Driessen overleed een 23-jarige man na een ongeluk met carbidschieten. Ook raakte een kind in Drachten ernstig gewond bij het afsteken van vuurwerk. Het jongetje ligt volgens de politie in het ziekenhuis.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Overijssel werd ook deze jaarwisseling weer volop met carbid geschoten. RTV Oost nam een kijkje in Vriezenveen.

Carbidschieten in Overijssel: bier, kameraden en gezelligheid

Fijne Nieuwjaarsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl