NOS NieuwsAangepast

Oud en Nieuw: feest, afsteekverbod genegeerd en drukke nacht in Oogziekenhuis

In het hele land is het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk, ook in de twaalf plaatsen waar een afsteekverbod van kracht was. In bijvoorbeeld Haarlem, Schiedam en Nijmegen trokken mensen zich weinig aan van het lokale verbod: ook in die steden ging veel knal- en siervuurwerk de lucht in.

De politie leek daar nauwelijks op het verbod te handhaven, zo valt op te maken uit beelden op sociale media. "Er is ontzettend veel afgestoken, ik denk zelfs meer dan voor corona", reageerde burgemeester Lamers van Schiedam vannacht al. "Een verandering als deze kost jaren. Het rookverbod is er ook niet in 1, 2 jaar gekomen." Verslaggever Youssef Abjij zag hoe het afsteekverbod in Schiedam maar weinig indruk maakte op de inwoners.

"Mag eigenlijk niet, maar ik vind dat het erbij hoort", zegt een man met gillende keukenmeiden in zijn hand:

Een afsteekverbod maar toch veel vuurwerk in Schiedam

Nederland vierde na twee coronajaren dus weer "ouderwets" Oud en Nieuw. Terwijl veel mensen gezellig thuis of proostend met de buren op straat feest vierden, hadden de hulpdiensten het weer "ouderwets" druk.

Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam sprak aan het begin van de nacht van een "ouderwetse horrornacht", met een vergelijkbaar aantal slachtoffers als voor de coronapandemie. Het ziekenhuis behandelde afgelopen nacht zeventien slachtoffers met oogletsel. In 2020 meldde het ziekenhuis achttien slachtoffers, tussen 2015 en 2019 lag dat aantal tussen de acht en veertien.

Ook in het Haaglanden Medisch Centrum is het weer net zo druk met vuurwerkslachtoffers "als vóór de coronaperiode", aldus een woordvoerder.

Er was voor zover bekend één dodelijk slachtoffer in Nederland te betreuren. Een 23-jarige man overleed na een ongeluk met carbidschieten in het Brabantse dorp Diessen. In Drachten raakte een kind ernstig gewond bij het afsteken van vuurwerk. Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis, laat de politie Noord-Nederland weten.

Leegstaand kerkgebouw afgebrand

In verschillende steden werden auto's in brand gestoken en in Veghel vloog een leegstaand oud kerkgebouw in brand, waarschijnlijk door vuurwerk. "Kort na twaalf uur zagen we de brand. Nu staat het tot aan de grond toe af te fakkelen. Je weet niet wat je meemaakt", zei de pastoor van de naastgelegen kerk aan het begin van de nacht tegen de NOS.

De brandweer liet het monumentale pand naast de Lambertuskerk gecontroleerd uitbranden. Brandweerlieden controleerden in de omgeving op vliegvuur: vanwege de harde wind was er gevaar dat de brand zou overslaan naar gebouwen in de omgeving. Dat is niet gebeurd, zagen ook de vele toeschouwers die zich op veilige afstand hadden verzameld om naar de vlammenzee te kijken.

Brand in kerk in Brabantse Veghel

In de grote steden zijn vele tientallen mensen aangehouden. In Amsterdam onder meer omdat ze met zwaar vuurwerk gooiden naar omstanders en agenten. Daarbij zijn volgens de politie geen agenten gewond geraakt. Ook waren er andere ongeregeldheden, zoals ruzies op straat. Op het Beursplein raakten drie mensen gewond bij een steekpartij.

De Rotterdamse politie liet halverwege de nacht weten 35 mensen te hebben aangehouden voor verschillende vergrijpen. Zo werden veertien jongeren in Crooswijk opgepakt voor vernieling, belediging en brandstichting. En in Den Haag en omgeving zorgden agenten op verschillende plekken voor een veilige werkomgeving voor brandweermensen, die veel aangestoken branden en brandjes moesten blussen. Soms tot groot ongenoegen van de brandstichters: zo werd in de Haagse Koppelstokstraat een fiets naar agenten gegooid.

In Utrecht vloog het dak van een monumentale school uit 1923 in brand. De schade aan de Rietendakschool lijkt mee te vallen. De brandweer kon nog niet zeggen of de brand is veroorzaakt door vuurwerk, maar daar wordt wel rekening mee gehouden. Het was de vijfde keer dat de school vlam vatte.

Afgelastingen vanwege harde wind

Vanwege de harde wind en de regenval zijn gisteren meerdere georganiseerde vuurwerkshows afgelast. Zo ook het evenement bij de Hofvijver in Den Haag. Desondanks kwamen daar tijdens de jaarwisseling veel mensen bij elkaar. Handhavers liepen rond om mensen het slechte nieuws te vertellen. Geluk bij een ongeluk: het was wel een mooie plek om het vuurwerk dat elders in de stad werd afgestoken te bewonderen.

Kijk hier naar feest en ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in Nederland:

Zo vierde Nederland Oud en Nieuw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl