Willem de Ridder in 2017
NOS Nieuws

Kunstenaar en mede-oprichter Paradiso en Melkweg Willem de Ridder overleden

Kunstenaar, verhalenverteller en radiomaker Willem de Ridder is op 83-jarige leeftijd overleden. De Ridder is donderdag na "een kortstondig ziektebed vredig heengegaan", staat op zijn website. "Hij is/was inspirerend voor velen en zal gemist worden."

De Ridder zette zich in voor allerlei ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Ook stond hij aan de wieg van meerdere tijdschriften, zoals Hitweek, een jongerentijdschrift dat hij samen met Peter J. Muller bedacht en dat werd gemaakt door de lezers zelf, en het seksblad Suck.

De kunstenaar is daarnaast een van de oprichters van de Amsterdamse clubs Paradiso en de Melkweg.

Het Eye Filmmuseum sprak De Ridder over de begintijd van Paradiso:

De Ridder trok ook veel op met Wim T. Schippers, met wie hij de Association for Scientific Research in New Methods of Recreation (AFSRINMOR International) oprichtte.

Eén van de bekendste kunstuitingen van de twee is het uitgieten van een flesje limonade door Schippers in de Noordzee. De twee maakten samen zogenoemde "feitkunst", ofwel kunst door "het stellen van feiten".

Daarnaast was De Ridder voorvechter van de 'spiegelogie'-filosofie, de gedachte dat alles en iedereen in iemands omgeving een spiegel is. Iedereen kijkt voortdurend naar zichzelf. Hierom kan niemand een ander zien, men ziet alleen in anderen wat men herkent uit zichzelf.

Niks bereiken

De Ridder had ruim twintig jaar een eigen show op de Amsterdamse radiozender Radio 100. Ook had hij zijn eigen onlinezender: Ridder Radio. Komende maandag tussen 21.00 uur en 23.00 uur wordt er op die zender over hem nagepraat.

Het progressieve magazine Ravage vroeg De Ridder in 2003 in een interview wat hij met zijn werk wil overbrengen. "Ik wil helemaal niks bereiken voor mijn medemens, helemaal niks. Ik wil alleen maar doen wat ik leuk vind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl