De voorbereidingen voor de vuurwerkshow op het Museumplein in Amsterdam zijn nog in volle gang
NOS NieuwsAangepast

Oudjaarsdag: show A'dam toren verplaatst naar 2 januari en weer warmterecord

In verband met het onstuimige weer zijn meerdere vuurwerkshows in het land afgelast. Rotterdam, Amsterdam, Tilburg en Hilversum hebben een streep gezet door hun vuurwerkshows. Gisteren deden onder meer Den Haag en Zoetermeer dat al.

De vuurwerk- en droneshow bij de A'dam Toren in Amsterdam werd vanmiddag afgelast, de organisatie meldt dat de show verplaatst is naar 2 januari. Ook de vuurwerkshow op het Museumplein in de hoofdstad is afgelast, de lichtshow op het plein gaat wel door. De vuurwerkshow zou ongeveer een kwart van de show beslaan.

In Hilversum stonden twee vuurwerkshows gepland. Volgens de burgemeester was er geen andere keuze dan deze te schrappen: "Veiligheid gaat boven alles." Ook andere oudejaarsfestiviteiten gaan hier niet door.

Het Nationaal Vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam gaat niet door

Naast alle afgelaste vuurwerkshows vanwege de harde wind, is het ook de warmste Oudjaarsdag ooit gemeten sinds de begin van de metingen door het KNMI in 1901. In De Bilt was het om 11.10 uur 14,5 graden.

Aan het begin van de avond is er in De Bilt een maximumtemperatuur van 15,7 graden gemeten. In Limburg werd het eerder op de dag maar liefst 17,6 graden.

Het is de vierde keer deze eeuw dat het warmterecord voor Oudjaarsdag wordt gebroken. In 2006 werd het 12,3 graden, in 2017 13,7 graden en vorig jaar 14,4 graden, zegt weerbureau Weeronline.

Code geel

Voor de provincies Noord-Holland en Friesland is door het KNMI code geel afgegeven. Dat is vanwege zware windstoten van rond 75 kilometer per uur. In Noord-Holland en Friesland is vanmiddag en vanavond kans op windstoten van 85 kilometer per uur. De code geel die voor Limburg was afgegeven, is weer ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl