Verbodsbord voor het voeren van ratten
NOS Nieuws

Rattengif in 2023 aan banden: de kogel als alternatief

Ratten en muizen kunnen vanaf 1 januari niet meer zomaar met gif worden bestreden. De regels worden strenger en daardoor is gif voor particulieren straks niet meer te koop in de winkel. Maar hoe kom je dan van een plaag af?

Rattenjager Peter Peeters loopt met een luchtbuks door de donkere avond op een bedrijventerrein. In het duister van de avond en nacht zijn ratten het meest actief. "Niemand is blij dat hij ratten heeft", legt hij uit, "Je kunt een heel schoon bedrijf hebben, en toch last hebben van ratten."

Minder gif

Om ze goed te kunnen zien zit er een warmtekijker op Peters buks. En er zijn regels: in zijn binnenzak zit een vergunning van de provincie om te mogen jagen op ratten en een verlof van de politie om het wapen te mogen dragen.

De nieuwe regels zijn bedoeld om het gebruik van gif tegen te gaan. Max Strating van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen ziet dat bij onjuist gebruik de resistentie tegen gif toeneemt: "Ratten en muizen kunnen dan beter tegen het gif of ze gaan er zelfs niet meer dood door."

Ook is er een risico op doorvergiftiging. Als een dode muis of rat wordt gegeten door een kat of roofdier kan ook die vergiftigd raken of doodgaan.

Verslaggever Joris van Poppel ging met Peeters mee op jacht:

Op stap met een rattenbestrijder: 'Schieten is een betere methode dan gif'

Daarom is het volgens het adviescentrum het belangrijkst te voorkomen dat muizen of ratten een plek in huis of bedrijf zoeken. Strating: "We zorgen nu vaak voor perfecte omstandigheden: we zorgen voor een schuilplaats, we voeren vogels en knoeien wat of laten afval staan. Als je daarop let dan helpt dat vaak al een boel."

Rattenjager Peeters heeft door zijn vizier inmiddels twee plekken gezien waar we "iets aan moeten doen". Zelf is hij niet zo'n voorstander van klemmen, zeker niet bij een plaag: "Als één rat in de klem zit ziet de rest dat, en dan gaan andere er niet meer in. Ze ruiken ook het angstzweet van de rat."

Dan is hij klaar om een paar ratten "weg te nemen". Wegnemen? "Ja, schieten", legt Peeters uit. "Schieten is de beste optie, een perfect middel om de populatie te beheren. Met klemmen lopen ratten er wel eens half in, dan lijden ze langer. Met een kogel zijn ze meteen dood."

Het dierplagencentrum ziet ook wel wat in het schieten van ratten. "Vooral bij agrarische bedrijven of afvalverwerkers, met een constante stroom van voedsel, is schieten een goede oplossing om de populatie beheersbaar te houden", vertelt Strating.

Meteen dood

"Maar in de stad? Daar heb je bepaalde regels. En je kunt klemmen soms ook níet op scherp zetten en wel voer neerleggen, dan zien ze het weer als voederplaats. Als je dan de klem wél weer op scherp zet kun je toch veel ratten vangen", aldus Strating.

Rattenjager Peeters kijkt door de warmtekijker op zijn luchtbuks. Pling, in het donker klinkt een zacht metalig schot. Is het raak? "Ja, raak hoor en dood, meteen dood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl