In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Friese oudejaarsploeg stal letters logo Top 2000 om aandacht te vragen voor platteland

  • Camjo Media
    De letters 'TOP' staan nu in een Friese schuur

Het is duidelijk wat er met de verdwenen letters van het Top 2000-logo op het Mediapark in Hilversum is gebeurd. De oudejaarsploeg van het Friese Oldeberkoop heeft toegegeven de letters te hebben weggehaald, naar eigen zeggen om aandacht te vragen voor het platteland.

"Wij zouden het top vinden als de politiek, maar ook de media, wat meer oog krijgen voor wat er speelt op het platteland. Wij willen meer zijn dan alleen protesterende boeren. Praat niet over ons, maar met ons", schrijft de vereniging in een verklaring die in handen is van Omrop Fryslân. De groep zegt de letters nog voor de jaarwisseling terug te brengen.

De politie Midden-Nederland heeft contact gehad met de verdachte van de diefstal en bevestigt dat die de letters op korte termijn wil terugbrengen. Politie en justitie beraden zich nog op eventuele vervolging. Mogelijk volgen er meerdere aanhoudingen, laat de eenheid weten op Twitter.

Het logo zonder de letters TOP

De Geitefok, die sinds 1952 stunts uithaalt rond de jaarwisseling, werd al verdacht van de diefstal. Voordat de letters teruggaan naar Hilversum wordt er vanavond nog wel een ererondje door het dorp mee gemaakt.

Normaal maakt de ploeg de oudejaarsstunt pas tijdens de jaarwisseling bekend, maar door alle commotie wordt daar deze keer van afgeweken. De NPO had aangifte gedaan van diefstal en de politie liet gisteren al weten de oudejaarsvereniging te verdenken. Een kenteken was door een bewakingscamera vastgelegd.

'Behoorlijk platgebeld'

"Voor de gemoederen leek ons dit een betere oplossing", zegt Hof nu. "Als we hier nu dwars blijven, hebben we onszelf er ook alleen maar mee."

De voorzitter zegt "behoorlijk te zijn platgebeld" gisteren. "We hebben uitvoerig contact gehad met de politie en de NPO. We hebben samen besloten dat we vanavond de stunt presenteren in het dorp en de letters morgen terugbrengen. Dan hebben we toch het gevoel erbij op oudejaarsdag."

De voorzitter spreekt van een "geslaagde stunt". "De Geitefok heeft wel weer de grootste stunt, dat durf ik wel te zeggen." De NPO wil weinig kwijt over het gesprek en de belofte om de letters morgen terug te brengen. "Eerst zien, dan geloven", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl