NOS NieuwsAangepast

Dochter dictator favoriet verkiezingen Peru

Door buitenlandredacteur Marc Bessems

Haar vader zit in de gevangenis, haar moeder zegt dat hij haar liet martelen en haar schoonvader is een veroordeelde belastingontduiker. Keiko Fujimori, dochter van de autoritaire ex-president Alberto Fujimori, maakt desalniettemin een goede kans om morgen de presidentsverkiezingen in Peru te winnen.

Keiko Fujimori dankt haar populariteit vooral aan haar vader. Alberto Fujimori mag dan een 25-jarige gevangenisstraf uitzitten wegens schending van de mensenrechten en corruptie tijdens zijn bewind, veel mensen hebben heimwee naar zijn successen. Want papa Fujimori maakte korte metten met de terreurbeweging Lichtend Pad en de economische malaise.

De 'Fuji-schok'

Alberto Fujimori, zoon van Japanse immigranten, gaf leger en geheime dienst verregaande bevoegdheden om af te rekenen met terreurbewegingen. Dat lukte, maar ging wel ten koste van tienduizenden doden. Ook zijn economische aanpak was keihard, maar effectief: zijn hervormingen werden de 'Fuji-schok' genoemd: een schok die een ongekende groei in Peru betekende.

De keerzijde van Fujimori's succes was een bloedige reeks schendingen van mensenrechten en een epidemie van corruptie. Zelfs zijn vrouw, Susana Higuchi, keerde zich tegen haar man. Ze noemde Fujimori een 'tiran' en zegt dat ze vervolgens door de geheime dienst werd gemarteld.

Na de scheiding van haar ouders werd de oudste dochter van Alberto Fujimori en Susana Higuchi, Keiko, de nieuwe 'First Lady'. Ze combineerde die taak met een studie in Boston, die volgens de chef van de geheime dienst werd betaald met smeergeld. Uiteindelijk belandde Alberto Fujimori achter de tralies.

Keiko

Zijn dochter was inmiddels getrouwd met een Amerikaan, Mark Villanella (wiens vader naar later bleek was veroordeeld wegens belastingontduiking). Ze begon een verwoede campagne om haar vader vrij te krijgen. Vorig jaar richtte Keiko haar eigen partij op: Fuerza 2011. Vorige maand behaalde ze met die partij bijna een kwart van de stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Bij de tweede ronde, morgen, neemt ze het op tegen de linkse nationalist Ollanta Humala. Die pleegde in 2000 een staatsgreep tegen haar vader. Hij staat bekend als een radicale nationalist en aanhanger van de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez.

Strijd

Keiko Fujimori richt zich op dezelfde thema's als haar vader: economie en veiligheid. Ze heeft de oud-burgemeester van New York, Rudy Giuliani, ingehuurd als 'crimefighter'. Ze stelt voor om de criminaliteit met harde hand aan te pakken en is ondermeer voor invoering van de doodstraf. Haar economische programma krijgt de goedkeuring van het bedrijfsleven en buitenlandse investeerders.

Maar veel politieke zwaargewichten in Peru maken zich ernstige zorgen over de terugkeer van een Fujimori. De liberale Nobelprijswinnaar Vargas Llosa, uitgesproken vijand van linkse types als Hugo Chávez, verkiest toch diens pupil Ollanta boven Keiko. De vraag is of dat enige invloed zal hebben op het eindresultaat. Want als één ding duidelijk is geworden in de eerste ronde, is het wel dat de Peruaanse kiezer weinig opheeft met de traditionele politieke elite. Peru kiest morgen een buitenstaander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl