NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkshows Oudejaarsavond afgelast vanwege nat en winderig weer

De ongunstige weersverwachting gooit roet in het eten bij vuurwerkshows die voor morgen in verschillende gemeenten gepland stonden. Zo zijn de evenementen in Den Haag en Zoetermeer afgelast, en ook organisatoren van andere vuurwerkshows maken zich zorgen.

Het evenement met duizenden toeschouwers bij de Hofvijver in Den Haag wordt geannuleerd, meldt Omroep West. Dat geldt volgens lokale media ook voor de vuurwerkshows in Katwijk en Akkrum.

"Team Houwitzer heeft de show vanwege de stormachtige wind afgelast. Het regent ook de hele dag, waardoor het weiland waar het vuurwerk wordt ontstoken, te nat wordt", is te lezen op Akkrum.net. In Apeldoorn is een lichtshow met drones in het Zuiderpark afgelast.

Vreugdevuren eerder ontstoken

Het onstuimige weer heeft ook gevolgen voor de vreugdevuren. In Scheveningen en Duindorp worden ze vandaag al aangestoken in plaats van in de Oudejaarsnacht. Ze zijn vanaf 23.00 uur te bekijken.

De vreugdevuren zouden morgenavond een te groot risico voor omwonenden opleveren, zegt een woordvoerder van burgemeester Van Zanen. Vanavond is de wind minder sterk. "Het is een domper dat het niet in de oud en nieuwnacht kan. Maar we hebben met elkaar afgesproken dat het vuur alleen wordt aangestoken als het veilig kan", Van Zanen. "De veiligheid staat voorop." De vreugdevuren in de wijken Laak en Escamp gaan niet door.

  • Regio 15
    Bij de Hofvijfer in Den Haag is de vuurwerkshow geannuleerd
  • Regio 15
    Alles wordt weer opgeruimd
  • ANP
    Het vreugdevuur van Duindorp wordt vanavond al aangestoken
  • ANP

Er wordt morgen harde wind verwacht. Voor het noordwesten van het land (Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden) geldt vanwege windstoten code geel van 18.00 tot 00.00 uur. Daar kan het in de avond stormachtig waaien, met windstoten tot 80 kilometer per uur.

Op andere plekken in het land worden windstoten verwacht tot 70 kilometer per uur. "Wees daarom voorzichtig met vuurwerk, ook als omstanders. Het kan zijn dat de pijl een andere kant op vliegt, of dat dingen omvallen", adviseert weervrouw Willemijn Hoebert.

Grote vuurwerkshows

Het is de vraag of andere grote vuurwerkshows door kunnen gaan. Het bedrijf achter Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam maakt zich zorgen. "Momenteel is het weer het spannendst, want het waait best hard", zegt Jolanda Pen van Dream Fireworks. "Het is allemaal kantje boord tot nu toe, dus laten we hopen dat het wat bijtrekt."

Op het Museumplein in Amsterdam wordt ook gewerkt aan een grote show, maar dan nét even anders:

Rotterdam gaat knallen, Amsterdam kiest voor vuurwerk én lichtshow

Vandaag en morgen wordt nog een aantal controles uitgevoerd. De DCMR Milieudienst Rijnmond, de burgemeester van Rotterdam en de organisatie van Het Nationale Vuurwerk beslissen morgen overdag of het vuurwerkmoment doorgaat.

Het is ook onzeker of alle nieuwjaarsvieringen in Amsterdam door kunnen gaan, meldt AT5. Over de shows op de A'Dam Toren en in Floradorp wordt morgen een beslissing genomen.

Recordwarm

Het wordt mogelijk recordwarm tijdens de jaarwisseling. Wel gaat het van tijd tot tijd regenen. Vorig jaar werd het op 31 december 14,4 graden in De Bilt. Dat was een record. Dit jaar worden morgen overdag temperaturen verwacht tussen de 13 en 17 graden. Tijdens de jaarwisseling zelf, om 00.00 uur, is het ook nog superzacht,10 tot 14 graden.

Het zal niet de hele dag regenen, en tijdens de jaarwisseling is het hoogstwaarschijnlijk op de meeste plekken droog. En in plaats van dat het vanavond kouder wordt, gaat de temperatuur in de avond alleen maar oplopen. "Het wordt bijna lenteachtig, alleen zal dat niet zo aanvoelen vanwege de wind en de regen", zegt Hoebert.

Luchtkwaliteit

Het verwachte weer is waarschijnlijk wel relatief gunstig voor de luchtkwaliteit, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tegen persbureau ANP. "Als het mistig is of als er laaghangende bewolking is met veel vuurwerk hebben we veel meer last van de slechte luchtkwaliteit dan als het regent. Met regen zou fijnstof voor een groot deel direct naar het riool spoelen."

Wel waarschuwt het RIVM dat de luchtkwaliteit rond middernacht een korte tijd slecht tot zeer slecht zal zijn. Mensen kunnen daardoor last krijgen van hoesten of kortademigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl