Andrew Tate bij zijn arrestatie in Boekarest
NOS NieuwsAangepast

Influencer Andrew Tate in Roemenië opgepakt om mensenhandel en verkrachting

De Britse influencer en oud-kickbokser Andrew Tate is in Roemenië opgepakt op verdenking van mensenhandel, verkrachting en deelname aan georganiseerde misdaad. Een Roemeense rechtbank heeft besloten dat hij nog zeker dertig dagen moet blijven vastzitten. Zijn advocaat zei tegen verslaggevers dat hij geen reden ziet voor "deze meest drastische preventieve maatregel".

Ook Tates broer Tristan en twee Roemenen zijn aangehouden in de zaak. Justitie verdenkt hen van het opzetten van een netwerk dat vrouwen ronselt en uitbuit door ze te dwingen pornografisch materiaal te maken. Dat werd aangeboden op een betaalsite, waarmee het viertal volgens de Roemeense justitie grote sommen geld verdiende.

Bij de aanhoudingen is ook een woning van Tate in Boekarest doorzocht. Persbureau Reuters meldt dat er ook zes vrouwen zijn aangetroffen die door de groep werden uitgebuit. Tate en zijn broer werden volgens de aanklagers al sinds april gevolgd in een politieonderzoek naar criminele activiteiten.

Bij de inval werden ook veel wapens gevonden:

Roemeense politie valt binnen bij influencer Andrew Tate

Tate is herhaaldelijk in opspraak gekomen en verwijderd van platforms als Instagram en Facebook door uitspraken over vrouwen. Zo noemde hij zichzelf een vrouwenhater, zei hij dat vrouwen toebehoren aan mannen en dat ze deels zelf verantwoordelijk zijn voor verkrachtingen. In 2016 werd hij uit het Britse Big Brother-huis gezet nadat op beelden te zien was hoe hij een vrouw sloeg met een riem.

Toen zijn Instagramaccount deze zomer offline werd gehaald, had hij 4,7 miljoen volgers. Na de recente overname van Twitter door Elon Musk kon hij op dat platform terugkeren. Daar heeft hij nu nog 3,5 miljoen volgers.

Pizzadoos

Tate veroorzaakte deze week ophef toen hij klimaatactiviste Greta Thunberg op Twitter vroeg om haar e-mailadres, omdat hij haar een lijst wilde sturen van zijn peperdure en brandstof verslindende auto's en hun gezamenlijke uitstoot. Thunberg antwoordde hierop dat ze daar graag kennis van wilde nemen en dat hij kon mailen naar 'smalldickenergy@getalife.com'.

Tate reageerde hier weer op met een video, waarin hij te zien is met een pizzadoos van de Roemeense pizzaketen Jerry's Pizza. Op sociale media werd gespeculeerd dat hij op die manier had prijsgegeven waar hij op dat moment verbleef en daardoor zijn eigen arrestatie bewerkstelligd had.

Tate met de pizzadoos

Volgens Roemeense media hield justitie de activiteiten van Tate op sociale media al in de gaten hielden om te kijken of hij in het land was.

Internetexpert Alejandra Caraballo van de Amerikaanse universiteit Harvard denkt dat de pizzadoos inderdaad heeft bijgedragen aan het vinden van de verblijfplaats van Tate. Ook zij bestudeerde de laatste tijd zijn posts op sociale media.

Maar een woordvoerder van de Roemeense recherche spreekt tegen dat de pizzadoos heeft geleid tot de opsporing. "Dat zijn alleen maar amusante speculaties", zegt ze tegen persbureau DPA.

NOS Stories sprak in september met (ex-)fans van Andrew Tate over zijn aantrekkingskracht en over zijn omstreden uitspraken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl