Britse modeontwerpster Vivienne Westwood (81) overleden
De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood is op 81-jarige leeftijd overleden. Westwood kreeg bekendheid als ontwerper van kleding voor de punk- en new wavegeneraties in de jaren 70 en 80. Zij groeide uit tot een van de grootste Britse modeontwerpers.
Westwood overleed vredig, in het bijzijn van haar familie in de Londense wijk Clapham, meldt haar modehuis op Twitter.
De carrière van Westwood, door de BBC gekroond tot godmother of punk, begon in de jaren 70. Met de radicale manier waarop ze zich onderscheidde met haar urban street style-ontwerpen maakte ze wereldwijd een bliksemcarrière.
Punk meer dan mode
De ontwerpster groeide op als dochter in een arbeidersgezin op het Engelse platteland. Later verhuisde de familie naar Londen, waar Westwood onderwijzeres werd, trouwde en een zoon kreeg. Maar in 1965 veranderde een ontmoeting met Malcolm McLaren alles.
Ze betrokken samen een flat en begonnen de punkrevolutie die de wereld schokte en soms angst aanjoeg. Westwood opende een winkel in Londen vol provocerende kleding, kettingen en spikes.
McLaren zou zijn punkperiode met de Sex Pistols later afdoen als een marketingtruc, maar voor Westwood was de beweging een politiek statement. Voor haar was het een rebellie van de jeugd tegen de corruptie van het heersende establishment. Punk was daardoor voor haar meer dan alleen mode.
Na de punkperiode bleef Vivienne Westwood een gevierde naam. Ze had shows in alle grote modesteden: Londen, Parijs, Milaan en New York. De naam Westwood stond synoniem voor stijl en zelfverzekerdheid, zelfs al wisselde haar focus van jaar tot jaar. Haar werk was nooit voorspelbaar.
Naarmate haar bekendheid groter werd leek ze boven de modewereld uit te stijgen. Haar ontwerpen waren te zien in musea over de hele wereld.
Activisme
Westwood, met haar feloranje geverfde kapsel als handelsmerk, stond ook bekend om haar lobbywerk voor het milieu. Zo reed ze een witte tank voor het huis van toenmalig premier Cameron om te protesteren tegen fracking, een manier om schaliegas en -olie te winnen.
Ze zette zich ook in voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die zich jarenlang verschanste in de ambassade van Ecuador in Londen en inmiddels vanuit een Britse cel strijdt tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Ze verscheen geregeld bij protesten voor zijn vrijlating en ontwierp ook de trouwkleding voor Assange en zijn vrouw, die elkaar vorig jaar in een gevangenis in Londen het ja-woord gaven.
Ze bleef ook rebels. Bij het ophalen van een koninklijke onderscheiding in 1992 droeg ze bij de ontmoeting met de koningin geen ondergoed.
In 1989 noemde het invloedrijke modemagazine Women's Wear Daily als een van de zes beste mode-ontwerpers van de twintigste eeuw. Ze was in dat lijstje de enige vrouw tussen namen als Armani, Lagerfeld en Saint Laurent. "Wat mij betreft", zei ze daarover, "is dat de vaststelling van een feit."
In 2006 mocht de rebelse ontwerpster nog een keer terugkomen op Buckingham Palace. Ze werd bevorderd tot Dame of The British Empire.