Exterieur Raad van State-gebouw
NOS NieuwsAangepast

Raad van State: rechterlijke uitspraken over nareismaatregel niet geschorst

De rechtbankuitspraken over de nareismaatregel van het kabinet worden niet geschorst, heeft de Raad van State (RvS) in een schriftelijke uitspraak bekendgemaakt.

Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid had aan de Raad van State gevraagd om twee uitspraken over de komst van nareizigers van statushouders op te schorten, in afwachting van een definitief oordeel over die nareismaatregel, die gaat over het herenigen van statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben) met hun gezin.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt kennisgenomen te hebben van de uitspraak. "De IND zal hier gevolg aan geven." Ook benoemt het ministerie dat deze uitspraak niet bepalend is voor het definitieve oordeel. Dat wordt in januari verwacht.

De verzoeken zijn afgewezen op basis van een belangenafweging, schrijft de RvS. De voorzieningenrechter vindt, in beide zaken, dat het belang van de gezinsleden zwaarder weegt dan het belang van de staatssecretaris.

Over de juridische houdbaarheid van deze nieuwe bepaling was al meteen discussie, omdat die in strijd zou zijn met het recht op gezinshereniging. Verschillende statushouders stapten naar de rechter om hun gezin over te laten komen en vier van hen kregen tot nu toe gelijk.

De uitspraak van RvS gaat over uitspraken van de rechtbank in Amsterdam en de rechtbank in Middelburg. Beide rechtbanken oordeelden eind vorige week dat de nareismaatregel in strijd is met de Vreemdelingenwet 2000 en de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn.

Doordat de RvS heeft besloten deze uitspraken niet te schorsen, kunnen de gezinsleden van twee Turkse statushouders meteen naar Nederland reizen.

VluchtelingenWerk is blij voor die gezinnen, is te lezen in een reactie. "We zijn blij voor de gezinnen die de afgelopen tijd in een verschrikkelijke rollercoaster hebben gezeten." Maar de organisatie maakt zich wel zorgen over de toekomst. "De koers van de staatssecretaris is duidelijk: hij wil doorprocederen tot het niet meer kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl