NOS NieuwsAangepast

Grootste Russische luchtaanvallen in weken, Oekraïense raket komt neer in Belarus

Oekraïne werd vanochtend vroeg opgeschrikt door de grootste Russische luchtaanvallen in weken. De meeste raketten konden worden neergehaald door Oekraïense luchtafweersystemen, zeggen de autoriteiten. Tegelijkertijd claimt buurland Belarus dat er een Oekraïense raket op Belarussisch grondgebied is neergekomen.

Luchtalarmen klonken door heel het land nadat tientallen Russische raketten verschillende regio's in Oekraïne bereikten. Volgens president Zelensky werden meer dan 120 raketten afgevuurd op burgerdoelen. Later werd dat teruggebracht naar 69 raketten, waarvan er 54 werden onderschept.

Er zijn tot dusver geen dodelijke slachtoffers gemeld. Wel zegt de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, dat er zeker drie mensen gewond zijn geraakt, onder wie een meisje van 14.

Volgens Klitsjko proberen de Russen met de aanvallen vergeefs het moreel van de Oekraïners te breken:

Rusland bestookt heel Oekraïne met raketaanvallen: 'Ze willen ons donkere tijden bezorgen'

Net als de afgelopen maanden was de vitale infrastructuur het doelwit, zoals energie- en drinkwatervoorzieningen. Aangenomen wordt dat Rusland zo probeert om het moreel van de Oekraïners te knakken, omdat het de Russen maar niet lukt om het land militair te verslaan.

Burgemeester Klitsjko waarschuwt voor stroomuitval en raadt inwoners aan om water in te slaan.

Ook in Charkov, de tweede stad van het land, werden explosies gehoord. In de ver van het front liggende westelijke stad Lviv is de elektriciteit in het grootste deel van de stad uitgevallen.

Oekraïense raket in Belarus

Vandaag meldde het Belarussische staatspersbureau Belta ook dat een Oekraïense raket in Belarus is neergekomen. Dit gebeurde op het moment dat de Russische raketten op Oekraïne werden afgevuurd.

President Loekasjenko heeft meteen een onderzoeksteam van het ministerie van Defensie naar de plek gestuurd. Het ging om een S-300 raket die zowel Oekraïne als Rusland gebruikt als luchtafweer.

Enkele uren later meldde het ministerie van Defensie dat het Belarussische luchtafweersysteem de raket zelf heeft neergehaald. Tegen de inwoners van de regio waar de raket neerkwam zegt Belarus dat er geen reden is tot zorg. "Deze dingen gebeuren nu eenmaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl