Chirurgen tijdens de 'zeer complexe operatie' in Groningen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Tegelijkertijd nieuw hart én nieuwe lever voor patiënte in Groningen

Chirurgen van het UMCG zijn erin geslaagd om bij één patiënt tegelijkertijd een nieuw hart en een nieuwe lever in te brengen. Volgens het ziekenhuis is het voor het eerst in Nederland dat dit is gebeurd. De operatie bij de 35-jarige vrouw duurde bijna 24 uur. Haar nieuwe hart en lever zijn afkomstig van één overleden donor.

De operatie vond een paar maanden geleden plaats, zegt Kevin Damman, hoofd van de harttransplantatieafdeling, in het NOS Radio 1 Journaal. De patiënte is inmiddels aan het revalideren. "De start was wat stroef, we moesten een paar dingen overwinnen, maar nu knapt ze iedere week op."

De 35-jarige vrouw kampte met een ernstige, aangeboren hartafwijking: het rechterdeel van haar hart ontbrak. Daarvoor werd ze al een aantal keer eerder geopereerd. Een gevolg van de aandoening was dat ook de lever overbelast raakte. Omdat haar lever het afgelopen jaar snel achteruit ging, moest ze vaak worden opgenomen in het ziekenhuis.

Vaste ziekenhuisklant

"Ik ben mijn hele leven al een vaste ziekenhuisklant", zegt de vrouw in een persbericht van het UMCG. "In mijn jeugd en tienerjaren kon ik een vrij normaal leven leiden. Ik kon uitgaan, ging studeren. Maar nu de laatste jaren ook mijn lever zoveel problemen gaf, was een normaal leven leiden steeds moeilijker geworden."

Het ziekenhuis besloot beide organen in één operatie te transplanteren. "We weten uit internationale literatuur dat de uitkomsten op lange termijn dan waarschijnlijk beter zijn", zegt Damman. Aan de operatie deden zeventien medisch specialisten mee en meer dan dertig ondersteuners. Ze werkten bij toerbeurt. Eerst werd het hart getransplanteerd, daarna de lever.

De operatie was erg gecompliceerd, zegt een van de hartchirurgen tegen RTV Noord. "Het hart van deze patiënte was zeer afwijkend, maar de 'aansluiting' ervan, zoals de aderen, ook. Nu moesten we dus een normaal hart met de afwijkende aansluitingen verbinden." Ook het aansluiten van de lever was volgens de chirurg ingewikkeld.

Aan de gecombineerde transplantatie gingen jaren van voorbereidingen vooraf. De hartchirurgen en leverchirurgen hebben met elkaar protocollen geschreven en de operatie uitgedacht. Ook overlegden ze met buitenlandse experts uit onder andere Amerika.

Noorderlicht zien

Ook de patiënte leefde naar de transplantatie toe. "Mijn lever werd steeds slechter, mijn hart was natuurlijk al slecht. Ik heb er eigenlijk niet over na hoeven denken. Ik had ook niet veel keus. Het was dit, of... ja, of niets."

"Ik ben ontzettend dankbaar", zegt ze nu. "Dankbaar dat de artsen dit kunnen, maar ik ben ook de donor heel dankbaar. Het is een heel dubbel gevoel doordat een ander overleden is, ik een nieuwe toekomst krijg."

"Ik kijk ernaar uit om straks weer een veel actiever leven te kunnen leiden", vervolgt ze. "Langere wandelingen, maar ook verre, actieve reizen. Mijn droom is het Noorderlicht zien."

In Nederland zijn enkele honderden mensen met dezelfde aandoening. Een aantal van hen staat nu op de wachtlijst voor eenzelfde operatie bij het UMCG.

Advertentie via Ster.nl