NOS NieuwsAangepast

Vodafone onder vuur in Egypte

Activisten in Egypte zijn niet blij met een reclamefilmpje van Vodafone. In de reclame suggereert de provider dat het de revolutie in het land heeft geholpen en een inspiratie was, terwijl Vodafone het netwerk onder dwang van de regering had platgelegd.

De drie minuten durende reclame bevat scènes van een advertentiecampagne met de naam "Onze kracht" dat drie weken voor de protesten in het land werd gelanceerd. Het filmpje laat daarna beelden zien van de protesten op het Tahrirplein in Caïro waarna de volgende tekst in beeld verschijnt: "We hebben mensen niet de straat opgestuurd, we zijn geen revolutie begonnen ... We hebben de Egyptenaren er alleen aan herinnerd hoe krachtig ze zijn."

"Misselijkmakend"

Activisten vinden de reclame een "misselijkmakende" poging om de verkoop te verhogen en daarvoor de revolutie te misbruiken. Ook zouden ze de honderden mensen die zijn omgekomen bij de opstand beledigen. "Blijkbaar heeft deze slogan mensen geïnspireerd om de straten op te gaan," zegt een blogger. "Ik bedoel, vergeet de jaren van activisme, de protesten, de verschrikkelijke economische situatie, de vertrapte politieke vrijheden, de martelingen, etc. Nee, we zagen een Vodafone-reclame en dachten: He, we zijn krachtig. Laten we de president ten val brengen!" Inmiddels is er ook een website gelanceerd, ihatevodafoneegypt.com.

Vodafone heeft zich gedistantieerd van de reclame. De video is geproduceerd door marketingbedrijf JWT, dat door Vodafone is ingehuurd. "We wisten niet dat dit filmpje gemaakt werd of dat het online gepubliceerd zou worden",zegt een woordvoerder van de provider. Het filmpje werd gepost op de openbare website van JWT, die zegt dat de video voor "intern gebruik" is. De reclame is inmiddels verwijderd.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl