NOS Nieuws

Man achter ontvoeringsplan gouverneur Michigan krijgt 16 jaar

Een van de leiders van een groep die een plan beraamde om in 2020 de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, te ontvoeren, is veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf.

De man, Adam Fox, krijgt de straf voor het ontvoeringsplan en voor de intentie om bij een ontsnapping een brug op te blazen. De straf van Fox is de langste die tot nu toe voor het ontvoeringscomplot is uitgesproken. Het is wel aanzienlijk korter dan de levenslange gevangenisstraf die geëist was.

Ontmanteld door de FBI

Fox werd vier maanden geleden al schuldig bevonden aan het plannen van de ontvoering. Datzelfde gold voor een tweede leider van de groep, Barry Croft Jr. Hij hoort morgen zijn straf.

Croft zou verantwoordelijk zijn geweest voor het maken van bommen, terwijl Fox gezien wordt als de drijvende kracht was die rekruten aanspoorde om zich te bewapenen, de Democratische gouverneur te ontvoeren en iedereen die hen in de weg stond te doden.

De rechter noemde de zestien jaar gevangenisstraf voor Fox noodzakelijk "als afschrikmiddel" voor vergelijkbare plannen in de toekomst, meldt persbureau AP. Een levenslange celstraf is volgens de rechter niet nodig om dat doel te bereiken.

De FBI, die in de groep was geïnfiltreerd, ontmantelde de groep destijds voordat de plannen konden worden uitgevoerd. In totaal werden in oktober 2020 dertien mannen gearresteerd.

Plannen vóór de pandemie

Twee mannen die schuld bekenden en getuigden tegen Fox en Croft kregen substantiële strafverlagingen. Zij kregen tweeënhalf en vier jaar cel. Andere groepsleden kregen celstraffen van zeven tot twaalf jaar, schrijft AP.

Het ontvoeringsplan kwam onder meer voort uit woede over de coronabeperkingen die Whitmer had ingevoerd in Michigan, maar volgens de aanklager speelde er meer.

"Ze wilden een tweede burgeroorlog of revolutie", zei hij. "Ze wilden alles voor iedereen verpesten. Dit ging niet over maskers of vaccins. Ze hadden het over het omverwerpen van de regering vóór de coronapandemie. Ze hadden genoeg wapens en bepantsering voor een kleine oorlog."

Trump

Nadat de ontvoeringsplannen verijdeld waren, beschuldigde Whitmer toenmalig president Trump ervan een voedingsbodem te hebben gecreëerd voor extremisme. Ze zei dat Trump "woede had aangewakkerd en troost geboden aan degenen die angst, haat en verdeeldheid verspreiden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl