De kinderintensivecare in het Leids Universitair Medisch Centrum
NOS Nieuws

Kinderintensivecares vol door jonge patiënten met RS-virus

De kinderintensivecareafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus of andere virussen. De zeven academische ziekenhuizen met zo'n kinder-IC houden morgen overleg of er maatregelen nodig zijn, bevestigt Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Het RS-virus - voluit respiratoir syncytieel virus - is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Iedere winter is er een piek in het aantal besmettingen met het RS-virus te zien. Volgens het RIVM krijgen bijna alle kinderen onder de 2 jaar ermee te maken.

Meestal mild

In de meeste gevallen verloopt een infectie mild. Ongeveer 1 op de 100 zieke baby's komt in het ziekenhuis terecht en 1 op de 1000 belandt met een RS-infectie op de intensive care. Symptomen van het RS-virus zijn neusverkoudheidsklachten en hoesten, en in ernstiger gevallen piepende benauwdheid en hoge koorts. Ook ouderen kunnen ernstig ziek worden van het virus.

"Er is een dramatisch scenario aan het ontstaan, omdat ook België en Duitsland niet de capaciteit hebben om kinderen uit Nederland op te nemen", zegt IC-verpleegkundige Renze Jongstra van de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN).

Er is volgens hem al jarenlang een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op de kinder-IC. Bovendien lijkt het er op dat er dit jaar meer kinderen zijn met luchtweginfecties dan in andere jaren. "Dat betekent dat zodra er ergens een plek vrij komt, deze meteen weer wordt ingevuld. We bellen elkaar soms de hele dag door voor een bed."

Extra waakzaam

Eerder deze maand bleek het aantal besmettingen met het RS-virus al in snel tempo toe te nemen. Kinderarts Illy zei toen dat vanwege corona alles anders is geworden. "Kinderen waren lang thuis en zo'n virus krijgt dan minder kans om zich te verspreiden. Inmiddels is alles weer open, maar kinderen hebben minder antistoffen opgebouwd." Om diezelfde reden leidde het RS-virus ook vorig jaar zomer tot een ongewoon hoog aantal besmettingen.

Ouders krijgen het advies om extra waakzaam te zijn als hun kinderen verkouden zijn, vooral als het gaat om baby's die jonger zijn dan twee maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl