Koning Willem-Alexander bij een eerdere kersttoespraak
NOS Nieuws

Wekdienst 25/12: Eerste Kerstdag • Kersttoespraak koning Willem-Alexander

Goedemorgen! Na twee coronajaren zitten de kerken en restaurants vandaag met Kerst weer vol. En traditioneel is dit ook de dag van veel kersttoespraken, onder anderen van koning Willem-Alexander.

Eerste Kerstdag begint op veel plaatsen droog. In de middag valt vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen enige tijd regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind wordt het zo'n 11 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig en tamelijk zacht.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is Eerste Kerstdag en het is de eerste 'normale' Kerst sinds coronatijd. Dat betekent dat het weer volle bak wordt in de kerken en in de horeca. Lees er hier meer over.
  • Koning Willem-Alexander houdt zijn traditionele kersttoespraak. Die is om 13.00 uur en is te volgen bij de NOS, via NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl en de NOS-app. De kersttoespraak wordt zoals ieder jaar gehouden vanuit paleis Huis ten Bosch.
  • Paus Franciscus houdt de traditionele zegening Urbi et Orbi. De kersttoespraak wordt jaarlijks bijgewoond door duizenden mensen en door miljoenen mensen op tv bekeken. De toespraak is rechtstreeks te volgen op NPO 2, vanaf 12.00 uur.

Wat heb je gemist?

Delen van de Verenigde Staten kampen nog altijd met zwaar winterweer. Er zijn volgens persbureau AP zeker 18 mensen om het leven gekomen. Andere media spreken van 16 tot 23 doden. De slachtoffers kwamen terecht onder afgewaaide takken, anderen overleden doordat ambulances hen niet op tijd konden bereiken. Honderdduizenden huizen en bedrijven zaten op Kerstavond zonder stroom.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dit voorjaar volgde de NOS de levens van de Oekraïense Iryna en haar dochter Alisa, die in Nederland onderdak vonden bij Michel ('Tattoo Mick') en zijn vrouw Karin. Nog voor de zomer besloten Iryna en Alisa om terug te keren naar Oekraïne. Ze sluiten 2022 af in de kou en veelal zonder elektriciteit, maar de kerstgroet van hun gastfamilie komt wel aan. In Dordrecht leven ze nog altijd mee:

Koude kerst voor Iryna in Oekraïne, Tattoo Mick en zijn gezin leven mee

Mooie Kerst!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl