NOS NieuwsAangepast

Kerken en restaurants zitten vol; Kerst na twee jaar volop gevierd

Maximaal vier gasten thuis ontvangen, gesloten horeca en mondkapjes in de winkels en kerken. De afgelopen twee jaar wierpen de coronamaatregelen een schaduw over Kerstmis. Maar dit jaar kunnen we Kerst weer vieren zoals we gewend waren. Met elkaar.

Ook in de kerken zullen de diensten weer volop bezocht worden. "Het is heerlijk dat het weer kan", reageert Arjan Zantingh van de Stadskerk Groningen. De voorganger spreekt met vurig enthousiasme over wat er weer allemaal kan en wat er staat te gebeuren dit weekeinde.

"We verwachten 6000 mensen verspreid over verschillende diensten. Op een normale zondag zijn dat er 1500 tot 2000. We merken echt dat er meer mensen komen in deze tijd."

Een drukbezochte kerstviering voor Oekraïners in de Singelkerk in Ridderkerk, eerder deze week

"Twee jaar geleden hebben we online-diensten en tafelgesprekken georganiseerd en een jaar geleden ging de boel een week van tevoren onverwacht dicht. Toen hebben we wel door onze kerk in kleine groepjes een wandeling georganiseerd", vertelt Zantingh.

De Stadskerk Groningen merkt wel dat de pandemie erin heeft gehakt. Door corona heeft Zantingh het aantal leden zien dalen. "Voor heel veel mensen was het een gewoonte om op zondag naar de kerk te gaan. Maar als je anderhalf jaar niet gaat, ga je nadenken of je nog wel wil." Zantingh stelt wel vast dat de groep die is overgebleven "erg trouw en actief" is.

Restaurant volgeboekt, 'gezonde kriebels'

Ook iets verderop in Groningen in restaurant Feithhuis van eigenaar Keimpe Postema wordt het druk. "Alle tafeltjes zijn al gereserveerd, en wij hebben best een grote zaak."

Na twee jaren waarin tijdens de feestdagen alleen maaltijdboxen verkocht konden worden, ervaart Postema, ondanks zijn ervaring, toch wat spanning. "Of meer gezonde kriebels in de buik. We staan er en we zijn er klaar voor. We hebben het afgelopen jaar een nieuw team ingewerkt en daar gaan we deze dagen met veel trots mee aan de slag."

Postema merkt ook aan zijn omgeving dat iedereen ontzettend enthousiast is. "Nog steeds hoor ik dagelijks van gasten: 'wat fijn dat het weer kan'. In deze periode merk je dat men het echt gemist heeft om samen te vieren."

De coronapandemie bracht Postema niet alleen maar ellende. Zo heeft hij zijn bedrijf kunnen innoveren en nieuwe ideeën kunnen invoeren. Mensen kunnen ook dit jaar bijvoorbeeld een kerstdiner bestellen, om het thuis te verorberen. "En dat is iets wat we voor corona niet deden."

Keukenpersoneel bij de voorbereidingen voor kerstdiners in een restaurant in Amsterdam (geen link met restaurant in het artikel)

Met de terugkeer van de drukke feestdagen kan ook de kerststress weer toeslaan bij mensen. Ook die was de afgelopen jaren een stuk minder aanwezig, vertelt gz-psycholoog Emmeliek Boost.

"Natuurlijk heb ik dat gemerkt. De afgelopen jaren was het toch een wandelingetje buiten of bij het haardvuur zitten met één of twee personen. Dan is Kerst direct heel rustig."

Nu kerststress weer dreigt, is het de truc om het simpel te houden en terug te brengen waar het om gaat, zegt Boost. "Gewoon er voor elkaar zijn en met elkaar ervoor zorgen dat de ander blij wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl