Maxi Jazz op Dance Valley
NOS NieuwsAangepast

Britse rapper Maxi Jazz (Faithless) overleden

De Britse rapper Maxi Jazz is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als frontman van de dancegroep Faithless, die in jaren 90 hits had met onder meer God is a DJ en Insomnia.

Vannacht overleed hij vreedzaam in zijn slaap, melden zijn oude bandleden op sociale media.

Maxi Jazz, geboren als Maxwell Fraser, maakte eind maart al bekend dat hij worstelde met gezondheidsproblemen. "Die hebben mijn vermogen om op te treden aangetast", schreef hij op zijn sociale media. Hij zegde toen ook enkele optredens af, onder meer in Tilburg.

Faithless brak in 1995 door met de single Salva Mea en had in de jaren erna veel succes met een mengeling van onder meer triphop, club en trance, gekenmerkt door de donkere stem van Maxi Jazz. Drie liedjes van de band nummers staan in de NPO Radio 2 Top 2000, die morgen begint: Insomnia, God is a DJ en We Come 1.

Ook was de groep een van de headliners op verschillende grote festivals in Europa, waaronder Pinkpop.

"Ik denk dat heel veel fans er kapot van zijn", zegt Fernando Halman, muziekexpert en radio-dj bij NPO FunX. "Faithless en Maxi Jazz zijn legendarisch, zijn stem resoneerde door alles heen, het pakte je, het hield je vast. Zijn muziek blijft voor altijd tijdloos."

Fans delen dit sentiment op sociale media. Veel mensen schrijven op Twitter dat Maxi Jazz een onlosmakelijk deel was van hun muzikale ontwikeling. Halman: "Hij zal zeker gemist worden. Geweldige tekstschrijver en geweldige man, rest in peace."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl