Restaurant onderzocht om EHEC

tijd van publicatie Aangepast

Duitse wetenschappers die speuren naar de bron van de EHEC-besmetting in het land, kijken in het bijzonder naar een restaurant in de Noord-Duitse stad Lübeck.

Volgens een plaatselijke krant zijn zeventien mensen die tussen 12 en 14 mei in het restaurant gegeten hebben ziek geworden. De plaatselijke overheid zegt dat de berichten "overdreven" zijn; de Europese Commissie heeft om meer informatie verzocht.

Toeleveranciers

Het gaat onder meer om leden van een groep Deense toeristen, deelnemers aan een congres in de stad en een kind uit een gezin dat er een feestje vierde.

Van de mensen die in het restaurant gegeten hebben, is ten minste één patiënt overleden. In totaal staat het dodental door de uitbraak van de EHEC-besmettingen op negentien. In totaal zijn zo'n 2000 mensen ziek geworden.

Wetenschappers hopen via de toeleveranciers van het restaurant bij de bron van de besmetting te komen. Ze benadrukken dat de besmetting niet in het restaurant zelf heeft plaatsgevonden, omdat mensen ook elders ziek zijn geworden. Het restaurant werkt mee aan het onderzoek.

Databank

Duitse wetenschappers hebben een nationale databank opgericht voor de EHEC-bacterie. Alle informatie over mensen die ziek zijn geworden door besmetting met die bacterie moet daarin worden verzameld. Zo hopen de onderzoekers de herkomst van de bacterie te kunnen opsporen.

Uit de gegevens blijkt dat de patiënten opvallend vaak tomaat, komkommer en sla hebben gegeten. Ze deden dat veel meer dan mensen die niet ziek zijn geworden. Het moet dan gaan om groenten uit Noord-Duitsland.

STER Reclame