NOS Nieuws

Wageningse wetenschappers onderzoeken of stikstofnormen strenger moeten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) heeft een groep Wageningse wetenschappers opdracht gegeven om uit te zoeken of de stikstofnormen in Nederland moeten worden aangepast. Eerder dit jaar bleek uit Europees onderzoek dat veel natuurgebieden meer schade ondervinden van stikstofneerslag dan werd aangenomen. De Wageningse wetenschappers moeten uitzoeken wat dat Europese onderzoek betekent voor Nederlandse natuurgebieden.

Het gaat om de zogenoemde kritische depositiewaarde (KDW). Dat is een norm voor de maximale hoeveelheid stikstof die een natuurgebied aankan, zonder te verslechteren. De hoogte van die norm wordt niet bepaald door het ministerie of de Tweede Kamer, maar door wetenschappers die de laatste wetenschappelijke kennis gebruiken om te bepalen hoe hoog de KDW moet zijn. Het jongste Europees onderzoek bepaalt momenteel de norm.

De NOS paste het Europese onderzoek in september toe op de Nederlandse situatie. Daaruit bleek dat voor zo'n 25 tot 30 procent van de Nederlandse natuur de KDW's waarschijnlijk strenger worden. Het ministerie van LNV heeft als doel dat in 2030 74 procent van de Nederlandse natuur niet meer te veel stikstof over zich heen krijgt. Dat wordt moeilijker als de stikstofnorm op veel plekken strenger wordt.

Wetenschappelijke feiten

De Wageningse wetenschappers gaan preciezer naar de cijfers kijken dan de NOS destijds kon en willen nu nog niet vooruitlopen op de resultaten. "We willen dit puur beoordelen op wetenschappelijke feiten", zegt een van de ecologen, Wieger Wamelink. Agrarische organisaties, die ook veel belang hebben bij de stikstofnormen, hebben geen inspraak in de hoogte van de stikstofnormen.

"De natuur stelt eigenlijk z'n eisen aan ons", zegt Wamelink. "Dit kan wel, dit kan niet. Als we daarboven gaan, dan verdwijnen er plantensoorten. En dat is niet onderhevig aan onderhandelingen, hoe graag je dat misschien ook zou willen."

Het Europese onderzoeksrapport waarop deze nieuwe cijfers worden gebaseerd is een verzameling van alle onderzoek dat er in de afgelopen tien jaar naar stikstofneerslag is gedaan. Het gaat onder meer om experimenten in bijvoorbeeld Schotland.

De NOS bezocht daar een onderzoeksproject:

In dit openlucht laboratorium worden de gevolgen van stikstofneerslag onderzocht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl