House of Animals
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Weer inval bij omstreden hondenfokker in Eersel

De NVWA heeft vanochtend een inval gedaan bij een omstreden hondenfokkerij in het Brabantse Eersel. Volgens Omroep Brabant is dit de negende inval die controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doen.

Bij eerdere controles waren al verschillende overtredingen aan het licht gekomen, zoals slechte kwaliteit van het drinkwater en te weinig vloeroppervlak in de hokken. Ook kwamen de dieren te weinig buiten.

Naar aanleiding van die overtredingen legde de NVWA boetes en dwangsommen op. Vandaag is gecontroleerd hoe de situatie nu is bij de hondenfokker. Een woordvoerder wil niet vooruitlopen op eventuele nieuwe maatregelen.

Karen Soeters van actiegroep House of Animals is blij dat de NVWA actie onderneemt. Tegelijkertijd is ze teleurgesteld dat er "zoveel druk moet worden uitgeoefend op de NVWA voor ze in actie komen" tegen wat zij een 'horrorfokker' noemt. "De situatie bij de fokker is erbarmelijk. Die honden moeten daar weg", aldus Soeters. "Hoeveel tijd hebben ze daarvoor nodig?"

Niet doortastend genoeg

House of Animals vond dat de NVWA uiterlijk vandaag 17.00 zou moeten ingrijpen. "Vorige week was het zo koud dat we de druk op de NVWA opnieuw hebben opgevoerd. 2 januari dient een kort geding voor de rechtbank in Den Haag om de honden in beslag te nemen", zegt Soeters.

In november had de rechter al bepaald dat de fokker voor het einde van het jaar moet sluiten. Niet omdat de honden slecht worden behandeld, maar omdat het bedrijf op die plek in strijd is met het bestemmingsplan. Voor meer dan 400 honden moet een nieuw onderkomen worden gezocht. Die uitspraak betekent dus niet dat de eigenaar geen honden meer mag fokken.

De zaak over het bestemmingsplan werd aangespannen door de gemeente Eersel. House of Animals heeft niet alleen een kort geding aangekondigd: vorige maand is ook aangifte gedaan bij de politie omdat de NVWA niet doortastend genoeg zou zijn.

Advertentie via Ster.nl