Cherif Traore
NOS Sport

Italiaans rugbyer krijgt racistisch 'kerstgeschenk' van teamgenoot: rotte banaan

De Italiaanse rugby-international Cherif Traore is bij zijn club Benetton Treviso geconfronteerd met een racistische 'grap'. Hij kreeg een rotte banaan als kerstcadeau van een teamgenoot. Dat laat hij weten op Instagram.

Tijdens een 'secret santa-feest' kreeg Traore de banaan. "Naast het beledigende gebaar, deed het mij pijn om te zien dat de meeste ploeggenoten aan het lachen waren. Alsof het normaal is."

Niet al zijn teamgenoten lachten mee. "Gelukkig probeerden enkele kameraden, vooral buitenlanders, mij te steunen. Buiten Italië wordt zo'n gebeurtenis zwaar veroordeeld. Ik heb de hele nacht niet geslapen."

Hij zegt dat hij vaker te maken krijgt met racisme en dat hij dit zoveel mogelijk langs zich heen probeert te laten gaan, maar na het incident van deze week wil hij niet zwijgen. "Om te voorkomen dat andere mensen in de toekomst in mijn situatie terechtkomen. En om de afzender een lesje te leren."

Benetton veroordeelt actie

Benetton schrijft op de website dat het de actie veroordeeld heeft. "Racisme en discriminatie maken geen deel uit van onze cultuur. Dit gedrag heeft niets met sport te maken en Benetton Rugby zal mensen altijd respecteren, ongeacht hun cultuur, etniciteit en geloof."

Na het incident werden ook de staf en spelers van de club bij elkaar geroepen. "Het voltallige team heeft zich verontschuldigd en ik heb die excuses aanvaard", laat Traore zelf weten. Ik ben zeker dat we hier als ploeg sterker zullen uitkomen."

Op Instagram schrijft Traore dat Kerstmis draait om vriendelijkheid, dankbaarheid en vergeving. "Ik wil dit graag in de praktijk brengen. Als je wil dat mensen aardig zijn, dan moet je daar zelf mee beginnen. Ik ben mijn club en teamgenoten dankbaar."

Ook wil Traore graag vergeven. "Dit betekent niet dat ik het vergeet. Ik lik mijn wonden en ga met opgeheven hoofd verder."

De 28-jarige Cherif Traore werd geboren in Guinee en verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Italië. Sinds 2018 speelt hij voor het nationale team van Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl