De silly walk in 13 stappen
NOS Nieuws

Onderzoek: Monty Pythons 'silly walks' zijn een goede training

Of het werkelijk gaat aanslaan is de vraag, maar een paar keer per week een Silly Walk-workout doen is best een goed idee.

Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in de jaarlijkse kersteditie van het British Medical Journal (BMJ), een gezaghebbend medisch tijdschrift. Hiervoor wordt op een grondige, wetenschappelijk onderbouwde manier onderzoek gedaan naar een ongebruikelijk of ludiek onderwerp.

Voor het onderzoek werden vrijwilligers gemonitord terwijl ze zo goed mogelijk het bekende loopje van John Cleese deden uit de legendarische sketch Ministry of Silly Walks, uit het tv-programma Monty Python's Flying Circus.

Die sketch werd voor het eerst uitgezonden in 1970 en groeide uit tot een van meest memorabele momenten uit een programma dat toch al veel grappen met eeuwigheidswaarde heeft voortgebracht.

Deze sketch draait om Mr. Teabag, een door Cleese gespeelde ambtenaar van een fictief departement dat toezicht houdt op de ontwikkeling van rare loopjes (silly walks).

Bekijk de hele sketch:

De Amerikaanse wetenschappers vroegen zich af of het loopje dat Cleese laat zien de bewegingsintensiteit en het calorieverbruik zou verhogen en van een eenvoudige wandeling een serieuze training zou maken.

Voor het onderzoek kregen zes vrouwen en zeven mannen de opdracht om drie keer een parcours te lopen van 30 meter. Hierbij werden ze uitgerust met een draagbaar systeem waarmee hun stofwisseling en zuurstofgebruik werd gemeten.

De eerste keer moesten ze op een normale manier lopen, de tweede keer als John Cleese en de derde keer als diens collega Michael Palin, wiens loopje nog moet worden "verbeterd".

11 minuten per dag

De conclusie: Palins loopje duurt vooral langer, maar kost niet veel meer energie. De inefficiënte manier van lopen van Cleese is -niet verrassend- veel inspannender: het kost 2,5 keer zoveel energie als normaal lopen.

Als een volwassene ongeveer 11 minuten per dag loopt als Mr. Teabag, dan is dat goed voor 75 minuten intense fysieke activiteit per week, zeggen de onderzoekers.

Beelden van het onderzoek:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl