NOS NieuwsAangepast

Huizenprijzen opnieuw gedaald, sterkste daling in maand sinds 2013

De huizenprijzen zijn in november verder gedaald, en harder dan in de maanden ervoor. In één maand tijd daalde de waarde van koopwoningen met 1 procent ten opzichte van oktober. Dat is de sterkste daling in een maand tijd sinds mei 2013.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat de huizenprijzen sinds 2013 hard zijn gestegen, maar sinds de zomer is er een omslag. Inmiddels zijn de prijzen vier maanden op rij gedaald.

Die omslag komt doordat geld lenen voor een woning duurder is geworden vanwege de opgelopen hypotheekrente. Ook is het vertrouwen van consumenten in de economie en de eigen financiële situatie al maanden uitzonderlijk laag.

NVM zag al forse daling

Makelaarsvereniging NVM constateerde eerder al dat de huizenprijzen aan het dalen zijn. In het derde kwartaal van het jaar gingen de prijzen volgens de belangenorganisatie met 5,8 procent omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

De NVM berekent de prijsontwikkeling anders dan het CBS: de makelaars nemen daarvoor namelijk het moment van de koopovereenkomst, het CBS neemt het moment van de overdracht van een huis. Die overdracht is vaak pas zo'n twee, drie maanden na de koopovereenkomst, waardoor de CBS-cijfers dus altijd wat achterlopen op de NVM-cijfers.

Voorspelling

Economen verwachten dat de huizenprijzen de komende maanden verder gaan dalen. De Nederlandsche Bank voorspelt een daling van de huizenprijzen over 2 jaar met 6 procent.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de huizenprijzen in november nog wel hoger lagen dan een jaar geleden. In november wisselde een huis gemiddeld voor ruim 423.000 euro van eigenaar. Dat is een kleine 5 procent meer dan een jaar geleden.

In 10 jaar tijd zijn de huizenprijzen in Nederland met 97 procent gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl