De plannen voor de reconstructie van de N65 zijn vernietigd
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Plannen voor reconstructie N65 vernietigd, onderzoek naar stikstof schiet tekort

De reconstructie van de N65 tussen Tilburg en Den Bosch is voorlopig van de baan. De Raad van State heeft de plannen vernietigd, omdat het onderzoek naar de stikstofgevolgen tekortschiet.

De N65 loopt van de A58 bij Tilburg naar de A2 bij Den Bosch en is daarom een belangrijke ontsluitingsweg voor Haaren en Vught. Het toenemende verkeer op de N65 heeft volgens de gemeenten negatieve gevolgen voor de leefbaarheid, de doorstroming en de verkeersveiligheid.

De provincie, het Rijk en de gemeente Vught wilden 145 miljoen uittrekken om de weg tussen Vught en Haaren om te bouwen. Zo zou een deel van de weg worden verdiept, gingen de gelijkvloerse kruisingen weg en zouden er een ecoduct, viaduct en een fietstunnel komen. Ook zouden de directe aansluitingen op de N65 verdwijnen door de aanleg van ventwegen langs het tracé.

Bezwaren

Verschillende partijen tekenden bezwaar aan tegen de plannen. De Stichting Natuur- en Milieugroep Vught maakte bezwaar over de gevolgen van stikstofuitstoot tijdens de reconstructie. De stichting vreesde schade aan verschillende natuurgebieden als de Loonse en Drunense Duinen. De Raad van State heeft deze bezwaren gegrond verklaard. Uit het onderzoek blijkt niet voldoende dat de natuur geen schade zou oplopen, aldus de RvS.

Een benzinepomphouder die bezwaar maakte omdat hij bang is dat hij geen klandizie meer heeft als de weg wordt omgelegd, heeft ook gelijk gekregen van de Raad van State, schrijft Omroep Brabant. De gemeente moet beter bedrijfseconomisch onderzoek doen naar de gevolgen van de reconstructie van de weg.

Advertentie via Ster.nl