Kai Bodewitz (22) en Sebastian Vonmoos (23)
NOS Nieuws

Kai (22) en Sebastian (23) verbleven dagenlang op Schiphol

Kai Bodewitz (22) en Sebastian Vonmoos (23) verbleven dagenlang achter de douane van Schiphol. De vrienden wilden op ludieke wijze protesteren tegen de stijgende woningprijzen en energielasten. "De actie was bedoeld om op een leuke manier laten zien dat in Amsterdam wonen niet zo duur hoeft te zijn", zegt Bodewitz. "In feite woonden we gratis op Schiphol. We hoefden alleen de kosten van een vliegticket te betalen, 150 euro."

Met dat vliegticket vertrokken ze afgelopen woensdag naar Dublin. "We waren eigenlijk van plan om direct weer terug te vliegen naar Schiphol. Maar door vertraging misten we onze retourvlucht." De vrienden besloten de nacht in Dublin door te brengen, is te zien in één van de reels die ze de afgelopen dagen over de actie deelden op Instagram en Tiktok.

Rijstwafels en pakjes jam

Eenmaal terug op Schiphol begon het avontuur pas echt. Het plan was om een week lang op de luchthaven te verblijven, achter de douane. Met een tas vol rijstwafels, chocoladerepen en pakjes jam gingen ze de uitdaging aan, "want het eten op Schiphol is ontzettend duur".

Ze sliepen op banken, fristen zich op in de douches en maakten 's ochtends na het wakker worden uitvoerig de toiletbrillen schoon voordat ze erop gingen zitten, aldus Bodewitz. Bij de Starbucks vroegen ze af en toe om heet water, waarmee ze dan Cup a Soup maakten.

Ondertussen probeerden ze niet op te vallen bij de beveiliging van Schiphol. "We zochten de afgelegen hoekjes van de luchthaven op, en bleven niet te lang op één plek zitten", zegt Bodewitz. "We vertelden aan niemand wat we aan het doen waren."

Marechaussee

Toch zijn ze na drieënhalve dag ontdekt, in de nacht van zondag op maandag. Iemand van de marechaussee sprak ze aan. "Sebastian en ik speelden dat we vermoeid onze ogen opendeden, zoals we hadden afgesproken", zegt Bodewitz. De vrienden hoopten dat de marechaussee dan zou denken dat ze vermoeide reizigers waren. "Maar toen zei hij: 'ik snap dat je moe bent, als je hier al een aantal dagen rondhangt'. Op dat moment wisten Sebastian en ik dat het over was."

Inmiddels zijn de vrienden weer thuis. Hoe het is om weer in een echt bed te slapen? "Ik voelde die eerste nacht in een normaal bed nog steeds de pijn in mijn heup van het slapen op de bankjes van Schiphol, die niet lekker liggen. Maar dan word je 's ochtends wakker en denk je, dit is iets waar ik wel snel weer aan kan wennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl