NOS NieuwsAangepast

'Er mochten geen herinneringen meer zijn'

De medailles van atlete Foekje Dillema zijn na achttien jaar weer terug op Nederlandse bodem. Het eremetaal lag al die tijd bij een familielid in Nieuw-Zeeland, maar sinds gisteren zijn de plakken in het bezit van neef Foeke.

De Friese atlete werd in 1950 levenslang geschorst door de atletiekbond, omdat die dacht dat Dillema een man was. "Daarom wilde ze er achttien jaar geleden per se vanaf", zegt Foeke, die in Kollum woont. "Er mochten geen herinneringen meer zijn."

Ze gaf de medailles aan een familielid in Nieuw-Zeeland in ruil voor een boormachine. Aanvankelijk wist neef Foeke niets van de ruil. "Sinds haar overlijden is dat verhaal voor mij op de proppen gekomen", vertelt hij.

Sigarendoos

"Een nicht van het familielid in Nieuw-Zeeland woont bij ons in het dorp en daar hebben we contact mee. Ons was beloofd, dat wanneer de oude eigenaar kwam te overlijden, zijn dochter ervoor zou zorgen dat wij de medailles terugkregen", legt de neef uit. "Zo is het gebeurd."

De medailles zien er nog goed uit. "Ze glimmen mooi, ze zijn prachtig. Ze zaten nog in dezelfde sigarendoos."

Museum

Volgens Foeke is het de bedoeling dat de medailles eerst een halfjaar in de plaatselijke oudheidkamer terecht komen. "Daarna kijken we wat de beste bestemming is voor de medailles, we zitten te denken aan een museum."

De Friezin, destijds een concurrente van Fanny Blankers-Koen, overleed in 2007. Later bleek dat haar schorsing onterecht was, toen een dna-test aantoonde dat Foekje Dillema wel degelijk een vrouw was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl