NOS Sport

Volleybalinternational De Zwart terug na kankerdiagnose: 'Prestatie dat ik hier sta'

Laura de Zwart kreeg in augustus van dit jaar te horen dat ze kanker had en is nu terug als volleybalster op het hoogste niveau bij topclub Sliedrecht. Zaterdag maakte ze in het eredivisieduel met VV Utrecht haar eerste speelminuten.

Volleybalster De Zwart terug na kanker: 'Mag een beetje lief voor mezelf zijn'

De Zwart, die in 2017 debuteerde in Oranje en deel uitmaakte van de voorselectie voor het WK van afgelopen zomer, speelde bij het Duitse Rote Raben Vilsbiburg toen de boodschap kwam.

"Ik heb te horen gekregen dat ik cml, een chronische vorm van leukemie, heb", zegt ze in gesprek met het AD.

Voor Rote Raben Vilsbiburg kwam ze door haar ziekte nooit in actie. In plaats daarvan moest ze werken aan herstel. Dat kon met medicatie, waar ze haar leven lang nog aan vast zal zitten. "Ik heb mijn tijd genomen om te herstellen, maar op een gegeven moment begon het weer te kriebelen en wil je weer beginnen."

Sliedrecht bood haar aan om mee te trainen en nu dus om volledig deel uit te maken van de selectie. "Ik ben hier met open armen ontvangen. Ik voelde nooit druk en dat heeft me heel goed gedaan."

Prestatie

Tegen VV Utrecht kon ze eindelijk weer wedstrijdminuten maken. Over haar niveau was ze niet helemaal tevreden, maar op het feit dat ze er weer bij kon zijn, is ze trots.

"Dat voelt heel bijzonder. Als topsporter ben je altijd streng voor jezelf, maar in dit geval mag ik wel een beetje lief voor mezelf zijn en zeggen dat het een prestatie is dat ik hier sta."

Laura de Zwart in mei 2022 namens Oranje tijdens een interland tegen Frankrijk

Mogelijk speelt De Zwart deze week ook mee in het duel om de Supercup. Ze wil in kleine stapjes terug aan de volleybaltop komen.

"Op een gegeven moment wil ik weer naar het buitenland, maar ik wil het stap voor stap aanpakken. Ik moet realistisch zijn. Ik heb natuurlijk wel heel veel meegemaakt deze zomer. Dus met kleine stapjes kom ik hopelijk heel ver."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl